Απεργία την Πρωτομαγιά

ΗΠΑ: Βετεράνος των ειδικών δυνάμεων κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας

ΗΠΑ: Βετεράνος των ειδικών δυνάμεων κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Πρώην μέλος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων συνελήφθη και κατηγορείται για κατασκοπεία, για λογαριασμό της Ρωσίας.

Ο 45χρονος Πίτερ Ράφαελ Ντζιμπίνσκι Ντέμπινς την Παρασκευή. Κατηγορείται ότι για πάνω από μία δεκαετία έδινε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στρατιωτικά απόρρητα στοιχεία για τις δραστηριότητες της μονάδας του.

Ο Ντέμπινς είχε δηλώσει στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι θεωρούσε τον εαυτό του γιο της Ρωσίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Πίστευε ότι ήταν υπερβολική η κυριαρχία των ΗΠΑ στον κόσμο και έπρεπε να περιοριστεί η δύναμη της χώρας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

ΗΠΑ: Βετεράνος των ειδικών δυνάμεων κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας Facebook Twitter
Ο Πίτερ Ντέμπινς κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας

Εν μέρει, κίνητρο του 45χρονου ήταν η πικρία που ένιωθε για τη σταδιοδρομία του στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και η επιθυμία του να αποκτήσει επιχειρηματικές επαφές στη Ρωσία, αναφέρει ακόμη το κατηγορητήριο.

Η κατασκοπεία για την οποία κατηγορείται ο Ντέμπινς έλαβε χώρα από το 1996 έως το 2011, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Η μητέρα του 45χρονου είχε γεννηθεί στη Ρωσία και ο ίδιος γνώρισε τη σύζυγό του στη ρωσική πόλη Τσέλιαμπινσκ, όπου παντρεύτηκαν το 1997.

Ο Ντέμπινς είχε σποραδικές συναντήσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών από το 1996- όταν σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα- έως το 2011. Μάλιστα, το 1997 του είχε δοθεί η κωδική ονομασία «Ικάρ Λεσνίκοφ» από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, μετά την υπογραφή δήλωσης στην οποία ανέφερε ότι ήθελε να υπηρετήσει τη Ρωσία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Για τις πληροφορίες που παρείχε ο 45χρονος πληρωνόταν, αν και αρχικά είχε αρνηθεί τα χρήματα. Σε μια συνάντηση με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, αποδέχθηκε ως «πληρωμή» ένα μπουκάλι κονιάκ και μια στολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ντέμπινς, που είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη αν καταδικαστεί, είχε πρόσβαση σε απόρρητες και στη συνέχεια σε άκρως απόρρητες πληροφορίες. Το 1998 και το 1999 υπηρετούσε σε χημική μονάδα στη Νότια Κορέα και κατηγορείται ότι έδινε πληροφορίες στη Ρωσία για αυτή την αποστολή. Αργότερα, υπηρέτησε στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία με τη μονάδα ειδικών δυνάμεων στην οποία ανήκε.

Μεταξύ άλλων κατηγορείται ότι έδινε πληροφορίες και ονόματα άλλων μελών των ειδικών δυνάμεων. Αρκετές φορές οι Ρώσοι του ζήτησαν στρατιωτικά εγχειρίδια, αλλά εκείνος είχε εξηγήσει ότι θα τον σταματούσαν στο αεροδρόμιο και θα γινόταν κατάσχεση των ηλεκτρονικών συσκευών του.

Τελικά, ο Ντέμπινς έχασε την πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία και τη διοίκηση της μονάδας του για αδιευκρίνιστη παράβαση ασφαλείας, το 2004 ή 2005. Έφυγε από τις ένοπλες δυνάμεις το 2005, με τιμητική αποστράτευση.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ