Ο Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε τις παραιτήσεις τριών βασικών υπουργών- Οικονομικών, Οικονομίας και Εσωτερικών- εν μέσω των σφοδρών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς στη Βουλγαρία.

 

Επιπλέον, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας αν η κυβέρνησή του θα ολοκληρώσει τη θητεία της την επόμενη άνοιξη, όταν και είναι προγραμματισμένη η διενέργεια εκλογών.

 

Πάντως, η ανακοίνωση της αποπομπής των τριών υπουργών δεν καταλάγιασε τη λαϊκή οργή. Χιλιάδες Βούλγαροι βγήκαν ξανά στους δρόμους και ζήτησαν την παραίτηση του Μπορίσοφ και του γενικού εισαγγελέα. Στο μεταξύ, οι Σοσιαλιστές- που κατέθεσαν πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση- και ο πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, ζήτησαν επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

 

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αποπομπή των υπουργών μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι ο Μπορίσοφ βάζει σε μια σειρά το κόμμα του, ενόψει των εκλογών. Οι τρεις υπουργοί θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους την Πέμπτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters