ΗΠΑ: «Μπλόκο» στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη από τις ομοσπονδιακές Αρχές - Μετά από 17 χρόνια

ΗΠΑ: «Μπλόκο» στην πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη από τις ομοσπονδιακές Αρχές - Μετά από 17 χρόνια Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Δικαστής των ΗΠΑ μπλόκαρε την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη από τις ομοσπονδιακές Αρχές της χώρας μετά από 17 χρόνια. 

Συγκεκριμένα, η δικαστής Tanya Chutkan διέταξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να καθυστερήσει τέσσερις εκτελέσεις που είχε προγραμματίσει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έως ότου εκδοθεί νέα δικαστική απόφαση. Η δικαστής εποπτεύει τις υποθέσεις των θανατοποινιτών. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, οι θανατοποινίτες υποστηρίζουν πως το νέο πρωτόκολλο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη θανατηφόρο ένεση είναι αντισυνταγματικό και παραβιάζει μία σειρά νόμων. 

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία που επικαλείται το δικαστήριο των ΗΠΑ «η θανατηφόρος ένεση είναι πιθανόν να προκαλέσει στους ενάγοντες ακραίο πόνο και περιττή ταλαιπωρία κατά την εκτέλεσή τους». Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση. 

Διαδοχικές αναβολές

Η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έπειτα από 17 χρόνια είχε προγραμματιστεί για σήμερα καθώς εφετείο είχε ανατρέψει απόφαση κατώτερου δικαστηρίου. Η εκτέλεση του καταδικασμένου δολοφόνου Ντάνιελ Λιούις Λι εμποδίστηκε την Παρασκευή από έναν ομοσπονδιακό δικαστή έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν συγγενείς των θυμάτων, εκφράζοντας τους φόβους τους ότι η παρουσία τους στην εκτέλεση θα μπορούσε να τους εκθέσει στον κίνδυνο να νοσήσουν από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το εφετείο δεν υπήρχε κάποιος νόμος που να ορίζει ότι συγγενείς των θυμάτων οφείλουν να παρακολουθήσουν την εκτέλεση και ο ισχυρισμός της οικογένειας «στερείται οποιασδήποτε νομικής βάσης». Ο Ντάνιελ Λιούις Λι, βασάνισε και σκότωσε μια τριμελή οικογένεια πριν απορρίψει τα πτώματά τους σε μια λίμνη. Η εκτέλεσή του είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, αλλά καθυστέρησε καθώς δικαστήρια την εμπόδισαν.  

Η Ερλίν Πίτερσον, 81 ετών, είχε αντιταχθεί στην εκτέλεση. Η κόρη της, η εγγονή της και ο γαμπρός της ήταν τα θύματα του Λι. Η ίδια επιθυμεί την ισόβια κάθειρξή του, ποινή που επιβλήθηκε και στον συνεργό του. Η εκτέλεση του Λι ήταν μία από τις τέσσερις που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και οι τέσσερις μελλοθάνατοι είναι άνδρες που έχουν καταδικαστεί για δολοφονία παιδιών.

Το 2003 η τελευταία εκτέλεση από τις ομοσπονδιακές Αρχές

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι θα ξεκινήσουν ξανά οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις μετά από μακρά παύση. Ο τελευταίος στον οποίο επιβλήθηκε η ομοσπονδιακή θανατική ποινή ήταν ο Λούις Τζόουνς Τζούνιορ, ένας 53χρονος βετεράνος του Πολέμου του Κόλπου που δολοφόνησε τον 19χρονο στρατιώτη Τράκι Τζόι Μακ Μπρίντε. Η ποινή εκτελέστηκε το 2003. 

Σύμφωνα με το σύστημα δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι υποθέσεις μπορούν να εκδικάζονται είτε σε ομοσπονδιακά δικαστήρια είτε σε πολιτειακά. Ορισμένα εγκλήματα, όπως η παραχάραξη νομισμάτων, δικάζονται αυτόματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Η θανατική ποινή είναι νόμιμη στις ΗΠΑ, αλλά πολλές Πολιτείες την έχουν κηρύξει παράνομη ή έχουν επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεσή της.  Σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έπειτα από την άρση ενός μορατόριουμ το 1988, εκτελέστηκαν μόλις τρεις θανατοποινίτες. Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια σπανίως επιβάλλουν θανατικές ποινές. Περίπου 62 θανατοποινίτες βρίσκονται έγκλειστοι σε ομοσπονδιακά σωφρονιστικά ιδρύματα. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM