Απεργία την Πρωτομαγιά

Ταμείο Ανάκαμψης: Επιφυλακτικές Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία στην πρόταση της Κομισιόν

Ταμείο Ανάκαμψης: Επιφυλακτικές Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία στην πρόταση της Κομισιόν Facebook Twitter
EPA
0

Με επιφύλαξη φέρεται να αντιμετωπίζουν οι «4» που διαφωνούν μέχρι στιγμής με το γαλλογερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, την σημερινή πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης και τα 750 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν πρότεινε ταμείο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό τις γαλλογερμανικές προτάσεις για το ζήτημα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των προτάσεων το ταμείο θα αποτελείται από 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια σε δάνεια, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία δηλώνουν μεν πρόθυμες να βοηθήσουν και να συνεργαστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της κρίσης από την πανδημία, ωστόσο η στάση τους παραμένει διφορούμενη.

«Θέλουμε να το κάνουμε με τρόπο που ενισχύει τα κράτη μέλη και την ΕΕ στο σύνολό της. Οι τρέχουσες προτάσεις δημοσιεύθηκαν μόλις τώρα. Δεδομένου του μεγέθους του πακέτου, είναι πολύ νωρίς για ουσιαστική ανάλυση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διπλωματικές πηγές.

«Σε αυτήν την ανάλυση, οι αρχές που διατυπώνονται στο έγγραφο της Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Δανίας θα ηγηθούν για έναν σύγχρονο προϋπολογισμό της ΕΕ, με προσωρινό χαρακτήρα, δάνεια για δάνεια, χωρίς αμοιβαιοποίηση χρέους και μεταρρυθμίσεις. Δε θέλουμε να επικεντρωθούμε στη βραχυπρόθεσμη ευελιξία, αλλά σε μια διαρκή ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εσωτερικής αγοράς», επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το STAR.

«Οι θέσεις μας απέχουν πολύ και αυτό είναι θέμα για την απαιτούμενη ομοφωνία. Έτσι οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν χρόνο. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτή η πρόταση θα είναι το τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων», καταλήγουν. Υπενθυμίζεται ότι οι «4» είχαν καταθέσει σχέδιο με αντιπροτάσεις απέναντι στην πρόταση Μακρόν - Μέρκελ.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις «βλέπει» και η Άνγκελα Μέερκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ προέβλεψε, από την πλευρά της, ότι οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση της Κομισιόν- για το Ταμείο Ανάκαμψης- θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την πρόταση. Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Γαλλία έδωσαν μια καλή συμβολή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά την ανακοίνωση της πρότασης για ταμείο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021», συμπλήρωσε η Μέρκελ και σημείωσε ότι οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020. «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Η πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν είναι κατά 50% μεγαλύτερη από το σχέδιο που είχαν προτείνει η ίδια και ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ