Κόστα Ρίκα: H πρώτη χώρα στην Κεντρική Αμερική που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων

Κόστα Ρίκα: H πρώτη χώρα στην Κεντρική Αμερική που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων Facebook Twitter
0

Η Κόστα Ρίκα γράφει ιστορία στην Κεντρική Αμερική και γίνεται η πρώτη χώρα που επιτρέπει τους γάμους ομοφυλοφίλων, έπειτα από μία δικαστική απόφαση ορόσημο, που ελήφθη τα μεσάνυχτα.

Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε τον Αύγουστο του 2018 ότι η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ήταν αντισυνταγματική και έδωσε στο κοινοβούλιο 18 μήνες διορία για να νομοθετήσει, διαφορετικά η διάταξη θα ακυρωθεί αυτόματα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, περισσότεροι από 20 νομοθέτες προσπάθησαν να καθυστερήσουν την απόφαση αυτή, αλλά το μέτρο απέτυχε και η απαγόρευση καταργήθηκε τα μεσάνυχτα.

Προς τo παρόν όμως τα ζευγάρια θα πρέπει να επιλέξουν διαδικτυακούς γάμους λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

«Η Κόστα Ρίκα γιορτάζει σήμερα: η ισότητα των γάμων έχει γίνει πραγματικότητα στη χώρα - η πρώτη στην Κεντρική Αμερική!» ανέφερε η Διεθνής Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Bisexual, Τρανς και Ίντερσεξ (ILGA) σε ένα tweet.

«Χαιρόμαστε μαζί σας: συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να συμβεί αυτό!» έγραψαν.

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και άλλων φορέων.

Σχετική ανακοίνωση και από τον Πρόεδρος της χώρας, Carlos Alvarado Quesada.

«Από αύριο, η Κόστα Ρίκα θα αναγνωρίσει τον ισότιμο γάμο. Σε λίγες ώρες, τα ζευγάρια του ίδιου φύλου και οι οικογένειές τους θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι ή οικογένεια σε αυτήν τη χώρα. Μαζί, με την ίδια σημαία, ας χτίσουμε ένα καλύτερο έθνος», ανέφερε σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter.

Η Κόστα Ρίκα γίνεται η έκτη χώρα στη Λατινική Αμερική που επιτρέπει τον γάμο των ομοφυλόφιλων - αφού ο Εκουαδόρ το νομιμοποίησε πέρυσι, και το 28ο κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, που αναγνώρισε τον γάμο ομοφυλοφίλων.

Παρά την έντονη αντίθεση των θρησκευτικών ομάδων, ο γάμος των ομοφυλόφιλων έγινε όλο και πιο αποδεκτός στη Λατινική Αμερική, με τα ζευγάρια να έχουν πλέον τη δυνατότητα να παντρευτούν στην Αργεντινή, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ουρουγουάη και σε μέρη του Μεξικού.

Ο Enrique Sanchez, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος γερουσιαστής της Κόστα Ρίκα με το κεντρικό αριστερό Κόμμα Δράσης των Πολιτών, δήλωσε ότι αυτό αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας μάχης για πολλά χρόνια πολλών ανθρώπων, άλλων επώνυμα μέσω του ακτιβισμού και άλλων ανώνυμα.

«Με την εμπειρία τους, τους αγώνες τους, βοήθησαν στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου δεν υπάρχουν οικογένειες ή άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

Σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από θρησκευτικό συντηρητισμό και εκτεταμένη βία εναντίον των ΛΟΑΤΚ +, η απόφαση για τον ομοφυλοφιλικό γάμο στην Κόστα Ρίκα έγινε δεκτή από πολλούς τοπικούς ακτιβιστές.

«Αυτό μας προσφέρει ηρεμία», δήλωσε η Μαργαρίτα Σάλας, επικεφαλής της εκστρατείας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚ+ στην Κόστα Ρίκα και πρόεδρος του πολιτικού κόμματος VAMOS.

«Αυτό το μέτρο μας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύουμε και να παρέχουμε ασφάλεια στην οικογένειά μας», επισήμανε.

Η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων ήταν μια σημαντική υπόσχεση στην προεκλογική εκστρατεία του Carlos Alvarado Quesada, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2018.

«Αυτή η αλλαγή θα προκαλέσει σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό μετασχηματισμό της χώρας», δήλωσε ο Alvarado Quesada σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter αργά τη Δευτέρα.

«(Οι ομοφυλόφιλοι) θα έχουν τα ίδια και τα ίσα δικαιώματα με οποιοδήποτε άλλο άτομο, ζευγάρι ή οικογένεια σε αυτήν τη χώρα».

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ