Οι αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν νέα περίπτωση μετάδοσης του κορωνοϊού από βιζόν σε άνθρωπο.

 

Το υπουργείο Γεωργίας Ολλανδίας της χώρας τη Δευτέρα ανέφερε ότι εντόπισε αυτό που πιστεύει ότι είναι η δεύτερη περίπτωση ανθρώπου που μολύνεται από τον νέο κορωνοϊό έπειτα από επαφή με βιζόν που είχε τον ιό.

 

Σε επιστολή προς το κοινοβούλιο, η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτε, επανέλαβε ότι το εθνικό Ινστιτούτο Υγείας πιστεύει ότι είναι αμελητέος ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ζώο σε άνθρωπο, εκτός των αγροκτημάτων στα οποία κρατούνται.

 

Στις 19 Μαΐου το υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας είχε ανακοινώσει την πρώτη ανάλογη περίπτωση. «Νέα ευρήματα από την έρευνα για τον κορωνοϊό σε φάρμες με βιζόν δείχνουν ότι έχει υπάρξει μετάδοση του νέου κορωνοϊού από βιζόν σε άνθρωπο. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι τα βιζόν Covid-19 μπορεί να είναι ασυμπτωματικά», ανέφερε εκείνη η ανακοίνωση.

 

Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε βιζόν είχαν ανακοινωθεί στην Ολλανδία στις 26 Απριλίου. Τότε, είχαν εντοπιστεί ζώα θετικά στον ιό σε αγροκτήματα στα νότια της χώρας, με συνέπεια να ξεκινήσει ευρεία έρευνα σε τέτοια εκτροφεία βιζόν.

 

Στην Ολλανδία μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 5.830 θάνατοι από τον κορωνοϊό, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 45.445, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. 

 

Με πληροφορίες από Reuters