Στο μικροσκόπιο η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό -Μετά τη συνάντηση Ερντογάν και Ευρωπαίων

Στο μικροσκόπιο η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό -Μετά τη συνάντηση Ερντογάν και Ευρωπαίων Facebook Twitter
Συνάντηση Ερντογάν, Μισέλ, φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Οι επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εξεταστεί από ειδικούς η έως τώρα εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Κατά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον Ερντογάν, τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα τεχνικού πολιτικού διαλόγου, υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αντικείμενο αυτής της νομάδας θα είναι να εξηγήσει τις διαφορετικές ερμηνείες επί της εφαρμογής της συμφωνίας του 2016, ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, για το προσφυγικό, όπως και να εντοπίσει σημεία που δεν έχουν εφαρμοστεί, αποκλίσεις και παραλείψεις σε όλες τις σχετικές πρόνοιες.

Αυτό ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ μετά τη συνάντηση. Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε αποχωρήσει χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε για μια εποικοδομητική συνάντηση, που ήταν το πρώτο βήμα των επαφών οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το προσφυγικό- μεταναστευτικό και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Μοιραστήκαμε τις διαφορετικές απόψεις μας»

«Ήταν σημαντικό να ανταλλάξουμε απόψεις για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την εφαρμογή της συμφωνίας του 2016. Μοιραστήκαμε τις διαφορετικές απόψεις μας σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας και ξεκαθαρίσαμε μια σειρά θέσεις (διαφορετικές ερμηνείες) για τη συμφωνία», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημείωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα της Συρίας και η ΕΕ εξέφρασε τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Ιντλίμπ και τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Ο Σαρλ Μισέλ θα ενημερώσει για τα κράτη- μέλη για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τον πολιτικό διάλογο με τον Ερντογάν, και πως το σημερινό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε καλή κατεύθυνση. «Θα προχωρήσουμε και άλλο στο μέλλον».

«Ελλάδα και Τουρκία χρειάζονται στήριξη»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό να είναι ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και αυτό είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάσταση των μεταναστών στον Έβρο.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη, αλλά και η Τουρκία όμως χρειάζεται στήριξη για το μεταναστευτικό. Η συμφωνία του 2016 παραμένει επίκαιρη και τώρα οι δύο πλευρές θα δουν τι λείπει και πως θα την εφαρμόσουν, σημείωσε. Η ΕΕ εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει με την εφαρμογή της συμφωνίας μόνο αν αυτό είναι αμοιβαίο από την πλευρά της Τουρκίας, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, επανέλαβε πως κάθε υπερβολική βία είναι απαράδεκτη, κάθε πράξη των αρχών πρέπει να είναι αναλογική, τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται και το δικαίωμα αίτησης για άσυλο να είναι σεβαστό, εξηγώντας πως αυτά πάνε χέρι χέρι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΚΥΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ