Με την απόσυρση της συμμετοχής του  από διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο και το οποίο διοργανώνει ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί ο Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς.

 

Όπως γράφει η Γκάρντιαν, ο 71χρονος επιστήμονας είχε αρχικώς αποδεχθεί την πρόσκληση, για να είναι κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο, στο οποίο έχουν επίσης προσκληθεί σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες. Τελικά όμως αναθεώρησε την απόφαση του καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Βρετανική Επιτροπή για τα Πανεπιστήμια της Παλαιστίνης ο Χόκινγκ «πήρε την ανεξάρτητη απόφαση να τηρήσει το μποϊκοτάζ, με βάση τις γνώσεις του για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και την ομόφωνη συμβουλή εκ μέρους των ακαδημαϊκών επαφών που διατηρεί εκεί».

 

Ο Βρετανός φυσικός που η υγεία του έχει παρουσιάσει επιδείνωση τον τελευταίο καιρό, έστειλε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και επιστολή στον Πέρες με την οποία γνωστοποιεί την απόφαση του, για την οποία προς το παρόν δεν έχει ο ίδιος τοποθετηθεί δημοσίως.

 

Η πρωτοβουλία του Χόκινγκ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιστημονικής καμπάνιας κατά του Ισραήλ στη Βρετανία. Εδώ κι έναν μήνα που έγινε γνωστό ότι ο Στίβεν Χόκινγκ θα μιλούσε στο ισραηλινό συνέδριο, είχε βομβαρδιστεί με μηνύματα από τη χώρα του και από το εξωτερικό, που προσπαθούσαν να του αλλάξουν γνώμη.  και τελικά φαίνεται πως το πέτυχαν. Όπως είπε στους φίλους του, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή των Παλαιστινίων συναδέλφων του, οι οποίοι ομόφωνα τον προέτρεψαν να μην παραστεί στην εκδήλωση.

 

Το όνομα του Στίβεν Χόκινγκ έχει ήδη αποσυρθεί από τη λίστα των ομιλητών στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr