Σε δηλώσεις προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Ελλάδα και τη Λιβύη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία.

 

«Η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη μη πρόσκληση συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη, του Βερολίνου. «Η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;», συνέχισε. 

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε και τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

Συνεργασία στις γεωτρήσεις, «πολιτικό παιχνίδι» ο EastMed

 

Μιλώντας για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η χώρα του δηλώνει έτοιμη για συνεργασία. «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι» είπε, ενώ, μιλώντας χαρακτήρισε τον EastMed ως «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα».