Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, κατέσχεσαν σήμερα ένα πλοίο με σημαία Γρενάδας και με πλήρωμα αποτελούμενο από Τούρκους ναυτικούς στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός τους, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Άγκυρα, η οποία στηρίζει την αντίπαλη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

 

Ένα πολεμικό σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χάφταρ σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ «για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του», είπε ο εκπρόσωπος Άχμεντ Μισμάρι στο πρακτορείο Reuters.

 

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χάφταρ έδωσαν στο πρακτορείο ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών Τούρκων υπηκόων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το φορτίο του πλοίου. Σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός.

 

Εν τω μεταξύ, οικονομικές συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, αποκαλύπτουν ντοκουμέντα που έφερε στο φως η αντιπολίτευση του λιβυκού κράτους. Οχτώ έγγραφα που φέρουν τη σφραγίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Λιβύης δείχνουν ροή τεράστιων χρηματικών ποσών προς την Τουρκία, που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 570 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη συναλλαγή γίνεται στις 13 Μαΐου και η τελευταία στις 3 Νοεμβρίου.

 

Απευθείας σύνδεση με τον Ερντογάν

 

Οι επίμαχες πληρωμές καταλήγουν στην εταιρεία SSTEK, δηλαδή την Τουρκική Εταιρεία Κυβερνοασφάλειας. Πρόκειται για την εταιρεία παραγωγής συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και υπάγεται στη γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, που με τη σειρά της υπάγεται στην προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας - δηλαδή απευθείας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Πριν λίγες ημέρες, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα χαρακτήριζαν την επίμαχη συμφωνία αποτέλεσμα εκβιασμού της κυβέρνησης από την Άγκυρα με φόντο την πώληση και μεταφορά όπλων. Όλα τα έγγραφα φέρουν τη σφραγίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Λιβύης. Οι περισσότερες πληρωμές ξεπερνούν, κάθε φορά, τα 160 εκατομμύρια. Άγνωστο παραμένει το αντικείμενο της συναλλαγής.

 

Πριν λίγες ημέρες, ο Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης. Απείλησε μάλιστα να κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ