Μετά την κατακραυγή των τελευταίων ημερών για το «Τ-34» που έγραψαν κάποιοι με σπρέι πάνω στη γούνα μιας πολικής αρκούδας, η υπόθεση παίρνει μια απρόσμενη αλλά και πιο θετική τροπή. 

 

Όταν οι πρώτες εικόνες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, οι περισσότεροι υπέθεσαν πως κάποιοι ασυνείδητοι επιτέθηκαν στο ζώο, και με το σπρέι έγραψαν στο πλευρό του τον κωδικό του ομώνυμου σοβιετικού τανκ. Μάλιστα πολλοί εκτιμούσαν ότι αυτό το σημάδι ελαχιστοποιούσε τις πιθανότητες της αρκούδας να καμουφλαριστεί αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, και εξέφραζαν τον φόβο ότι η αρκούδα μπορεί να πεθάνει από την πείνα.  

 

Όμως τώρα επιστήμονες εξηγούν πως όλη η υπόθεση πρόκειται παρεξήγηση και το σημάδι έγινε για «καλό σκοπό», επισημαίνοντας πως το Τ-34 είναι ο κωδικός μιας περιοχής του αρκτικού αρχιπελάγους. Η συγκεκριμένη πολική αρκούδα επισκεπτόταν συχνά τα σκουπίδια ενός κοντινού χωριού προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, λέει Αντρέι Γιούμνικοφ, διευθυντής του ρωσικού κέντρου Εξερεύνησης της Αρκτικής. Τον Νοέμβριο ομάδα ειδικών από το Ινστιτούτο Οικολογίας και Εξέλιξης Severtsov αποσπάστηκε στο σημείο για να αξιολογήσει την πιθανή απειλή για τις αρκούδες αλλά και για τους ντόπιους από την παρουσία τους. 

 

«Αυτή η αρκούδα δε έπεσε θύμα κανενός», λέει ο Δρ. Σεργκέι Νεντένκο. «Η ομάδα μας μελετά αρκούδες που βρίσκονται κοντά στην Νοβάγια Ζέμλια και τρώνε ένα σωρό πράγματα που είναι βλαβερά για αυτές. Τις κοιμίζουμε για να πάρουμε δείγματα και να εξετάσουμε την υγεία τους. Τους βάζουμε κολάρα GPS στα θηλυκά για να παρακολουθούμε τις κινήσεις τους. Δεν μπορούμε να το κάνουμε με τα αρσενικά γιατί έχουν πολύ μεγαλύτερο λαιμό. Για αυτό σε αυτή την περίπτωση τα σημαδεύουμε με μία ειδική μπογιά που φεύγει μετά από 10-15 μέρες. Το κάνουμε αυτό για να μην ξαναπιάσουμε κατά λάθος την ίδια αρκούδα με λίγες ημέρες διαφορά».

 

 

 

«Πολικές αρκούδες ψάχνουν συχνά στα σκουπίδια. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο - συνέβη στη νήσο Μπέλι αλλά και στο Βιλκίτσκι», λέει ο Γιουμνίκοφ. «Συμβουλεύουμε τους κατοίκους που θα συναντήσουν πολικές αρκούδες να σηκώσουν κάποιο ρούχο ψηλά ή κάποιο ξύλο (σ.σ ώστε η αρκούδα να μπερδευτεί και να πιστέψει ότι έχει απέναντί της ένα μεγαλύτερο ζώο) Αυτό πιθανότατα θα τις τρομάξει». 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr