Ευρωεκλογές 2019: Προβάδισμα του CDU δείχνουν τα exit poll - Καταποντίστηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες

Ευρωεκλογές 2019: Προβάδισμα του CDU δείχνουν τα exit poll - Καταποντίστηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες Facebook Twitter
0

Ανατροπή του παραδοσιακού εκλογικού σκηνικού στην Γερμανία δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με το CDU/CSU να συγκεντρώνει το 28% των ψήφων και ακολουθούν οι Πράσινοι με 22%, το SPD με 15,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,5%, το FDP με 5,5% και το Die Linke επίσης με 5,5%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από tvn exit polls, που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γερμανία διαθέτει συνολικά 96 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 28 στο ΕΛΚ, 23 στους Πράσινους, 8 στο ALDE, 5 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, 16 στο ΕΣΚ, 10 στην Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) και τρεις έδρες σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Την ανάληψη της θέσης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα απαιτήσει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), εφόσον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναδειχθεί η ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε η αρχηγός του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

«Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) πέτυχε τον εκλογικό της στόχο στις ευρωεκλογές, να αναδειχθεί ξεκάθαρα το ισχυρότερο κόμμα στην Γερμανία και έτσι να στηρίξει τον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Είναι ο άνθρωπός μας για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν η συντηρητική κομματική οικογένεια ΕΛΚ γίνει, όπως αναμένεται, η πιο ισχυρή ομάδα στο Κοινοβούλιο, υπάρχει η αξίωση ο Βέμπερ να αναλάβει αυτή τη θέση. Αυτό είναι το γερμανικό συμφέρον», δήλωσε η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Από την πλευρά της η αρχηγός του Σσοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες έκανε λόγο για «άκρως απογοητευτικά» αποτελέσματα, αναφερόμενη στις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε το κόμμα της τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις τοπικές εκλογές της Βρέμης.

«Τα αποτελέσματα είναι για το SPD άκρως απογοητευτικά. Για πρώτη φορά το SPD είναι σε μία εθνική εκλογική αναμέτρηση τρίτη δύναμη, πίσω από τους Πράσινους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», δήλωσε η κυρία Νάλες, η οποία δέχθηκε ήδη τα εσωκομματικά πυρά από τον πρώην αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες.

«Στο Βερολίνο πρέπει τώρα να αναλάβουν ευθύνη εκείνοι οι οποίοι συνειδητά οδήγησαν στην σημερινή πολιτική κατάσταση, αλλά και στην κατάσταση σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα. Και στις δύο εκλογές το SPD κατρακύλησε στα έως τώρα χειρότερα αποτελέσματά του. Πρέπει τώρα να αναλάβουν και την ευθύνη για το SPD ως σύνολο», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην εφημερίδα «Tagesspiegel».

«Περιμέναμε - και αξίζαμε - ένα καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε ο συμπρόεδρος της Αριστεράς (Die Linke ) Μπερντ Ρίξινγκερ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι Ευρωεκλογές δεν υπήρξαν ποτέ εύκολο πεδίο για το κόμμα του. «Ο μεγάλος συνασπισμός είναι πλέον μόνο μικρός συνασπισμός και τώρα τελείωσε και ο χρόνος του», δήλωσε από την πλευρά της η συμπρόεδρός του Κάτια Κίπινγκ, σχολιάζοντας τις απώλειες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU-SPD).

Η Αριστερά συγκεντρώνει ποσοστό 5,4%, χάνοντας δύο μονάδες από τις ευρωεκλογές του 2014.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM