Αναβρασμός επικρατεί για δεύτερη μέρα στη Βουδαπέστη. Πλήθος κόσμου διαδήλωσε ενάντια στη νέα νομοθεσία που έχει γίνει γνωστή ως ο «νόμος των σκλάβων». 

 

Η νομοθετική αλλαγή επιτρέπει στους εργοδότες να ζητήσουν από το προσωπικό τους να εργαστεί ως 400 ώρες επιπλέον τον χρόνο, ενάντια στις 250 όπου επιτρέπεται σήμερα. 

 

Αυτό ισοδυναμεί με άλλες οχτώ ώρες ανά εβδομάδα ή μια ολόκληρη εργάσιμη μέρα. 

 

Μια ακόμα τροποποίηση του νόμου εξαγρίωσε τα εργατικά σωματεία. Σύμφωνα με αυτή, οι εργοδότες θα μπορούν να καθυστερούν τις πληρωμές για τις υπερωρίες ως και τρία χρόνια. 

 

Προηγουμένως η νόμιμη καθυστέρηση των καταβολών έφτανε τον έναν χρόνο. 

 

Ο νόμος υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν που διατηρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης που προσπάθησε να μπλοκάρει την ψηφοφορία. 

Οι επικριτές του Όρμπαν κατηγορούν την κυβέρνησή ότι δομεί ένα αυταρχικό σύστημα που επηρεάζει τις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια, τα δικαστήρια και τα Μ.Μ.Ε.

 

Είναι όμως ίσως η πρώτη φορά που ένα νομοθέτημα αυτής της κυβέρνησης συγκεντρώνει τα πυρά από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. 

 

Παράλληλα, ένα μέρος των διαδηλωτών εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για έναν νέο νόμο που υπερψηφίστηκε την ίδια μέρα και θέτει τα δικαστήρια υπό την επίβλεψη του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης. 

 

Οι επικριτές φοβούνται πιθανή πολιτική παρέμβαση σε ζητήματα που άπτονται της δικαστικής εξουσίας. Ανάμεσα σε αυτούς και η «Επιτροπή Ελσίνκι» που προέβη σε σχετική δήλωση. 

 

Με πληροφορίες από Euronews 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr