Το Facebook παραδέχεται πως απέτυχε να να πολεμήσει τη βία και τη διάδοση μίσους στη Μιανμάρ

Το Facebook παραδέχεται πως απέτυχε να να πολεμήσει τη βία και τη διάδοση μίσους στη Μιανμάρ Facebook Twitter
EPA
0

Το Facebook παραδέχθηκε πως δεν έκανε αρκετά για να αποφευχθεί η υποκίνηση βίας και η διάδοση ρητορικής μίσους στη Μιανμάρ, μετά από αναφορά που κατέληξε πως το διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγινε μια πλατφόρμα για επιβλαβές και «φυλετικά-φλεγμονώδες» περιεχόμενο, αναφέρει ο Guardian.

Η αναφορά από τη μη κερδοσκοπική Business for Social Responsibility (BSR), με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, κατέδειξε πως στη Μιανμάρ, «το Facebook έγινε ένα μέσο γι αυτούς που προσπαθούν να διακινήσουν ρητορική μίσους και να προκαλέσουν βλάβες ενώ αναρτήσεις έχουν συνδεθεί με την εκτός σύνδεσης βία». 

Υπάρχουν περίπου είκοσι εκατομμύρια χρήστες του Facebook στην Μιανμάρ, και από πολλούς χρησιμοποιείται ως βασική πηγή πληροφόρησης καθώς δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου. 

Η αναφορά καταλήγει πως το Facebook χρησιμοποιήθηκε δόλια για να διαδοθεί ρητορική μίσους, να υποκινηθεί βία, και να συντονίσουν καταστροφές στη Μιανμάρ.

To συμπέρασμα αυτό αντανακλά ευρήματα της κοινωνία των πολιτών και ομάδων τεχνολογίας, που υπογραμμίζουν το ζήτημα στα social media, τα οποία έχουν γιγαντωθεί μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian. 

Ένα μεγάλο μέρος της ρητορικής μίσους κατευθύνθηκε ενάντια στους Ροχίνγκια, τη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας. 

Τον Απρίλιο, ο Guardian μετέδωσε πως η ρητορική μίσους στο Facebook στη Μιανμάρ εξερράγη κατά την κρίση των Ροχίνγκια, που προκλήθηκε μετά από καταστολή του στρατού στην πολιτεία Ρακίν, τον Αύγουστο το 2017.

Δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν, βιάστηκαν και δέχθηκαν επιθέσεις, χωριά ισοπεδώθηκαν και πάνω από 700,000 Ροχίνγκια, πέρασαν τα σύνορα με το Μπαγκλαντές. 

H πρόσφατη αποστολή του ΟΗΕ στην χώρα, που κατέληξε πως πραγματοποιήθηκε γενοκτονία ενάντια στους Ροχίνγκια στη Ρακίν, έκανε ξεχωριστή αναφορά στον ρόλο του Facebook σε σχέση με την πυροδότηση του αντι-μουσουλμανικού συναισθήματος και της βίας, σε έκθεσή της. 

Ο Alex Warofka, διευθυντής πολιτικής προϊόντων του facebook, δήλωσε σε ανάρτηση του πως η αναφορά έδειξε πως «πριν από αυτή την χρονιά, δεν κάναμε αρκετά για να προστατέψουμε την πλατφόρμα μας από το να υποθάλπει διαχωρισμούς και να προκαλεί βία εκτός σύνδεσης».

«Συμφωνήσαμε πως μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα» συμπλήρωσε. 

Η εταιρεία δήλωσε πως αντιμετωπίζει το πρόβλημα και προσέλαβε φέτος 100 άτομα με μητρική γλώσσα τη «γλώσσα Μιανμάρ», όπως λέγεται επίσημα η βιρμανική γλώσσα, για να ελέγχουν το περιεχόμενο.

Η εταιρεία ανέλαβε δράση για περίπου 64.000 αναρτήσεις στη Μιανμάρ που παραβίαζαν πολιτικές ρητορικής μίσους το 2018.

Επίσης «κατέβασε» 18 λογαριασμούς και 52 σελίδες σχετιζόμενες με πρόσωπα στον στρατό της Μιανμάρ που κατονομάστηκαν από τον ΟΗΕ ως εμπλεκόμενοι στη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση στη Ρακίν. 

Ωστόσο, η αναφορά έκανε σαφές, πως εξαιτίας του «περίπλοκου κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου της Μιανμάρ» τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ελέγχουν ακόμα το πρόβλημα και υπάρχουν ακόμα πιθανότητες για την διάδοση ρητορικής μίσους στο facebook στην χώρα. 

Στην αναφορά γίνεται λόγος για τις επιπτώσεις απέναντι στα θύματα αυτής της ρητορικής μίσους στο facebook, και υποστηρίζει πως ήταν
«σοβαρές, έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα και υποκινούσαν σε βία».

Μια συνεντευξιαζόμενη, που γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της, υποστηρίζει πως «ακτιβιστές κακοποιούνται, η αυτολογοκρισία συνεχίζεται και το Facebook σήμερα, ελαττώνει την ελευθερία της έκφρασης αντί να την ενισχύει. Η μια πλευρά 'ρίχνει' την άλλη και δεν υπάρχει πλέον διακίνηση ιδεών». 

Συγκεκριμένα, η αναφορά υπογραμμίζει πως οι επερχόμενες γενικές εκλογές του 2020 στη Μιανμάρ αποτελούν λόγο ανησυχίας, μεταδίδει ο Guardian. 

«Οι σημερινές προκλητικές καταστάσεις είναι πιθανό να ενταθούν κατά την πορεία προς τις εκλογές» αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας πως το Facebook θα πρέπει να προετοιμαστεί για πολλαπλά περιστατικά.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ