Οι Βρυξέλλες μείωσαν τη βοήθεια προς Τουρκία για ένταξή της στην ΕΕ λόγω έλλειψης προόδου

Οι Βρυξέλλες μείωσαν τη βοήθεια προς Τουρκία για ένταξή της στην ΕΕ λόγω έλλειψης προόδου Facebook Twitter
0

Οι Βρυξέλλες μείωσαν δραστικά τη βοήθειά τους προς την Τουρκία που προορίζεται για την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ εξαιτίας της έλλειψης προόδου εκ μέρους της Άγκυρας όσον αφορά την εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων.

Από το 2018 έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε κατά σχεδόν 40% την βοήθειά της προς την Τουρκία, η οποία θα λάβει συνολικά 759 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας σχετικό άρθρο του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Εκτός από τη μικρή πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων, η Κομισιόν ανέφερε ως άλλον λόγο για τη μείωση της αρωγής τον μικρό αριθμό προγραμμάτων της Άγκυρας στα οποία η ΕΕ θα επιθυμούσε να επενδύσει, κυρίως αυτά που έχουν στόχο τη βελτίωση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Στη διάρκεια αυτών των τριών ετών, η ΕΕ θα χορηγήσει ωστόσο στην Τουρκία 1,18 δισεκατομμύριο ευρώ για να την βοηθήσει να προσαρμοσθεί στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2014-2020 είχαν προβλεφθεί 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια προς την Τουρκία για να προετοιμάσει την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουν καταβληθεί παρά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και τις μαζικές διώξεις σε βάρος αντιπολιτευομένων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας αυτής με την ΕΕ βρίσκονται εξάλλου «σε νεκρό σημείο», είχαν διαπιστώσει στα τέλη του περασμένου Ιουνίου οι 28 υπουργοί της ΕΕ στη διάρκεια συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο.

Εξαιτίας της εμπειρίας που είχε στο παρελθόν με την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να τροποποιήσει στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) την πολιτική της όσον αφορά την αρωγή για ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, δεν θα υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες υποσχέσεις προς τις πέντε χώρες που είναι υποψήφιες για να ενταχθούν στην ΕΕ, την Τουρκία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Γι' αυτές τις πέντε χώρες, θα υπάρξει ένα κοινό ποσό ύψους 14,5 δισεκ. δολαρίων και τα χρήματα θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις προόδους που πραγματοποιεί κάθε χώρα.

Ανεξάρτητα από την αρωγή για την ένταξη στην ΕΕ, η Άγκυρα έχει λάβει από το 2016 περίπου 3 δισεκ. ευρώ από τους Ευρωπαίους για να υποδεχθεί στην Τουρκία 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM
Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM