«Ήθελα να αυτοκτονήσω» - Πώς είναι να ζεις στη χώρα με τις περισσότερες δολοφονίες transgender στην Ευρώπη

«Ήθελα να αυτοκτονήσω» - Πώς είναι να ζεις στη χώρα με τις περισσότερες δολοφονίες transgender στην Ευρώπη Facebook Twitter
1

Η Τουρκία σημειώνει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών transgender στην Ευρώπη και η βία συχνά μένει ατιμώρητη, καθώς η αστυνομία είναι απρόθυμη να διερευνήσει αυτές τις περιπτώσεις.

Η τρανς κοινότητα ανησυχεί για την ασφάλειά της καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ακραια συντηρητικό κόμμα του, αρνούνται να θέσουν τα δικαιώματα LGBT στην ημερήσια διάταξη.

«Ήθελα και προσπάθησα να πεθάνω τρεις φορές, αλλά δεν πέθανα, έτσι σκέφτηκα ότι υπάρχει ζωή μέσα μου και επέλεξα το όνομα Hayat («ζωή» στα τουρκικά). Γεννήθηκα ξανά», λέει η Hayat Celik.

Η Celik είναι trans γυναίκα και ακτιβίστρια που συντονίζει μια μηνιαία ομάδα θεραπείας και στήριξης για trans στην Κωνσταντινούπολη.

Στην Τουρκία, οι ταυτότητες των γυναικών είναι ροζ και των ανδρών είναι μπλε. Αλλά τα φύλα διαχωρίζονται με πολλούς ακόμη τρόπους. Για παράδειγμα, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες. Οι transgender πρέπει να αποκτήσουν συγκεκριμένα έγγραφα για να εξαιρεθούν.

Γεννήθηκα το 1980 σε ένα μικρό χωριό και εκτός από τον άντρα ή τη γυναίκα, δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Νόμιζα ότι κανείς στον κόσμο δεν θα μπορούσε να με καταλάβει, λέει η Celik καθώς αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στο Pinknews.

«Μερικές φορές η αστυνομία κακομεταχειρίζεται τους trans που αναφέρουν ένα έγκλημα», λέει ο Emirhan Deniz Celebi, ένας συντονιστής που εργάζεται σε μια γραμμή βοήθειας στην ένωση LGBT Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Derneği.

Οι transgender στην Τουρκία δεν μπορούν να στηριχθούν στην αστυνομία για υποστήριξη και οι δράστες εγκλημάτων συχνά παραμένουν ατιμώρητοι.

Η θεραπεία της Celik τον Ιούλιο έπρεπε να ακυρωθεί αφού το γραφείο της SPoD, το οποίο φιλοξενεί τις συνεδρίες, δέχθηκε επίθεση από την οικογένεια ενός ατόμου που είχε έρθει σε αυτούς για βοήθεια.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, η Celik αναφέρει ότι οι συνθήκες είναι ελαφρώς καλύτερες για τις νέες γενιές ανθρώπων, χάρη στο διαδίκτυο, τα κοινωνικά μέσα και τις οργανώσεις LGBT+.

Όταν η Celik μίλησε για το πώς ένιωθε πρώτη φορά, ο αδελφός και η αδελφή της την πήγαν σε ψυχίατρο, πιστεύοντας ότι είχε ψυχική ασθένεια.

Ευτυχώς, ο γιατρός τους είπε ότι δεν ήταν ασθένεια και ότι δεν υπήρχε καμία θεραπεία. Ωστόσο, η οικογένειά της δεν έχει αποδεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

«Ήθελα να αυτοκτονήσω» - Πώς είναι να ζεις στη χώρα με τις περισσότερες δολοφονίες transgender στην Ευρώπη Facebook Twitter
H Celik

Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της ήταν οι σπουδές και όταν έπρεπε να βρει δωμάτιο σε εστία. Το δωμάτιο κατανέμεται σύμφωνα με το νόμιμο φύλο και όσοι τρανς έχουν ξεκινήσει τη μετάβαση χάνουν το δικαίωμα να παραμείνουν σε ένα κοιτώνα και να σπουδάσουν.

«Έπρεπε να κρύψω το ποια ήμουν καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου. Δεν ξέρω πώς κατάφερα να σπουδάσω», λέει.

Η αλλαγή νομικού φύλου είναι μια μακρά και ταπεινωτική, νομική και ιατρική διαδικασία, η οποία περιελάμβανε μέχρι το Μάρτιο του τρέχοντος έτους την υποχρεωτική χειρουργική στείρωση.

Οι γιατροί της έθεταν ανόητα ερωτήματα όπως αν ουρεί όρθια η καθιστή. Η διαδικασία είναι ακόμα πιο δύσκολη για εκείνους που αποφασίζουν να μην υποβληθούν σε χειρουργείο επαναπροσδιορισμού φύλου. 

Πολλοί προτιμούν να μην υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, όχι μόνο ως προσωπική επιλογή, αλλά επειδή η Τουρκία δεν διαθέτει έμπειρους γιατρούς.

H Celik έχει ακούσει ιστορίες ανθρώπων που καταλήγουν με σοβαρές αναπηρίες, χάνουν κάθε σεξουαλική αίσθηση ή ακόμα και πεθαίνουν. Οι Τούρκοι trans τείνουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Το 2013, η Celik χρειαζόταν 20.000 τουρκικές λιρέτες  για τη χειρουργική επέμβαση. Ήταν άνεργη για δύο χρόνια και απελπισμένη να βρει δουλειά.

Τελικά έπιασε δουλειά αλλά η εταιρεία την απέλυσε αργότερα όταν έμαθε ότι απαλλάχθηκε από τη στρατιωτική θητεία λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού.

Αγωνίστηκε, πείσμωσε και έστειλε επιστολές σε LGBT + οργανώσεις, τοπικά συμβούλια και οργανισμούς. Τελικά, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μελέτησε την περίπτωσή του και αποφάσισε υπέρ της, διαπιστώνοντας ότι υπήρξε θύμα διακρίσεων. Πιστεύει ότι αυτό θα ήταν πολύ πιο δύσκολο σήμερα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι σύμμαχος.

Το 2016, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, ετοίμαζε ένα σχέδιο νόμου για να εξασφαλίσει πως όσοι δέχονταν διακρίσεις για τις πεποιθήσεις τους ή την ιδιότητα σε συγκεκριμένη ομάδα θα μπορούσαν να κάνουν προσφυγές, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά να προσθέσει στη λίστα τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Φέτος, η μορφή των δελτίων ταυτότητας θα αλλάξει και δεν θα έχει χρώμα αλλά η διαφορά μεταξύ των φύλων θα παραμείνει στην τουρκική κοινωνία. Ο Ερντογάν θα ηγηθεί της χώρας για τουλάχιστον πέντε ακόμη χρόνια μετά τις πρόσφατες εκλογές και ο κοινωνικός συντηρητισμός του θα συνεχίσει να επηρεάζει τη ζωή των τρανς στην Τουρκία.

Η Celebi λέει: «Δεν αισθάνομαι ασφαλής γιατί γνωρίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα με προστατεύσει. Η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους δράστες».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέιβιντ Κάμερον: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να πλήξει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Διεθνή / Ντέιβιντ Κάμερον: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να πλήξει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Πέμπτη το Κίεβο και επιβεβαίωσε στον πρόεδρο Ζελένσκι την αδιαμφισβήτητη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία - 3 δισ. λίρες η ετήσια στρατιωτική βοήθεια της Βρετανίας προς την Ουκρανία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Διεθνή / «Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια