Το τρελό σχέδιο του Κέιπ Τάουν για να λύσει το θέμα του νερού - Θέλουν να μεταφέρουν παγόβουνο

Το τρελό σχέδιο του Κέιπ Τάουν για να λύσει το θέμα του νερού - Θέλουν να μεταφέρουν παγόβουνο Facebook Twitter
0

Μία απίθανη ιδέα τέθηκε προς συζήτηση σχετικά με την επίλυση της κρίσης νερού του Κέιπ Τάουν: σκέφτονται να ρυμουλκήσουν ένα παγόβουνο από την Ανταρκτική στην αφρικανική πόλη.

Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, η «μέρα μηδέν» - δηλαδή η μέρα που το Κέιπ Τάουν, μια πόλη 3.7 εκατομμυρίων θα ξεμείνει από νερό «καραδοκούσε».

Όμως, οι περιορισμοί που είχαν τεθεί, όπως δίλεπτα ντους και η χρήση μόνο 50 λίτρων νερού την ημέρα, ανέβαλαν προσωρινά τη «μέρα μηδέν».

Αυτό έγινε μόνο προσωρινά... Οι αρχές αναφέρουν πως η μέρα ενδέχεται να έρθει μέσα στο 2019.

Αλλά για να αποτρέψει αυτή την πραγματικότητα, ο Nick Sloane, ειδικός στις θαλάσσιες διασώσεις λέει πως η ρυμούλκηση ενός παγόβουνου από την Ανταρκτική θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

Το ιδανικό παγόβουνο θα έπρεπε να είναι ένα χιλιόμετρο σε μήκος, 500 μέτρα σε πλάτος και 250 μέτρα σε ύψος, με επίπεδη επιφάνεια.

Αν ρυμουλκυθεί επιτυχώς, το λιωμένο νερό από το παγόβουνο θα μπορούσε δυνητικά να παράσχει 150 εκατομμύρια λίτρα φρέσκου νερού κάθε μέρα, για ένα χρόνο.

Αν κι αυτό δε θα λύσει τα προβλήματα με το νερό στο Κέιπ Τάουν, σίγουρα θα προσφέρει ανακουφιση και θα εφοδιάσει ακόμα και μέχρι το 30% των ετήσιων αναγκών της πόλης, εκτιμά ο Sloane.


Αυτό δεν είναι το πρώτο μεγάλο θαλάσσιο πρότζεκτ του Sloane. Το 2013, η ομάδα του περισυνέλεξε το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θαλάσσιας διάσωσης που έγιναν ποτέ.


Για να αποτραπεί το πρόωρο λιώσιμο του πάγου καθώς ρυμουλκείται, το παγόβουνο θα είναι τυλιγμένο μέσα σε ένα πλέγμα μονωτικού υλικού, καθώς θα κάνει ταξίδι απόστασης 2000 χιλιομέτρων και διάρκειας τριών μηνών για να φτάσει στη πόλη.


Αλλά μόνο η μεταφορά του παγόβουνου θα μπορούσε να κοστίσει 100 εκατομμύρια δολάρια – μια υπερβολική τιμή για μία επιχείρηση της οποίας η επιτυχία αμφισβητείται.

Παρόλα αυτά ο Sloane λέει ότι η ομάδα του θα αναλάβει το ρίσκο αν η μεταφορά αυτή εγκριθεί από το Κέιπ Τάουν. Ανέφερε επίσης ότι, «υπάρχουν πολλοί ιδιώτες επενδυτές που ανυπομονούν να το χρηματοδοτήσουν». Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας ο Sloane και η ομάδα του θα ζητήσουν αμοιβή μόνο εάν η μεταφορά είναι επιτυχής.


Μέχρι στιγμής, το πρότζεκτ δεν έχει εγκριθεί από την πόλη. «Αυτή τη στιγμή παρακολουθούν τα στοιχεία των χειμερινών βροχοπτώσεων», λέει ο Sloane. «Θα αποφασίσουν τον Αύγουστο εάν αυτό θα χρειαστεί ή όχι».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ