Ν. Κορέα: Σε 5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο κληρονόμος της Samsung

Ν. Κορέα: Σε 5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο κληρονόμος της Samsung Facebook Twitter
0

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά, καταδίκασε δικαστήριο της Νότιας Κορέας τον δισεκατομμυριούχο, αντιπρόεδρο και κληρονόμο της Samsung, Λι Τζάε-Γιονγκ.

Οι ειδικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή ποινής 12ετούς φυλάκισης. Ο Λι από την πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες.

Ο κληρονόμος της Samsung, που είναι de facto επικεφαλής του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής κινητών τηλεφώνων, κατηγορήθηκε για δωροδοκία σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, που οδήγησε και στην αποπομπή από τα προεδρικά καθήκοντά της, της πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χίε.

Ο Lee βρισκόταν υπό κράτηση από τον Φεβρουάριο, για μια σειρά από κατηγορίες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η δωροδοκία, η υπεξαίρεση και η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Ο 49χρονος κατηγορείται συγκεκριμένα ότι έδωσε δωρεές ύψους 41 δισ. γουόν (36 εκατομμύρια δολάρια) σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που διαχειρίζεται η Τσόι Σουν-σιλ, φίλη της πρώην προέδρου της χώρας, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. 

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η οικονομική στήριξη που πρόσφερε η Samsung στη Τσόι Σουν-σιλ, ισοδυναμεί με δωροδοκία, περιλαμβανομένων των 6,4 εκατομμυρίων δολαρίων (5,4 εκ. ευρώ) που κέρδισε χορηγώντας την καριέρα της κόρης της Τσόι στην ιππασία. Σε αντάλλαγμα για τις συνεισφορές αυτές, η Samsung δέχθηκε τη στήριξη της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για την αμφιλεγόμενη συγχώνευση το 2005 δύο θυγατρικών της, κάτι που βοήθησε τον Λι να ενισχύσει τον έλεγχό του στον όμιλο.

Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση και ότι η υπερασπιστική ομάδα δεν μπορεί να δεχθεί την απόφαση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η απόφαση θα ανατραπεί», δήλωσε ο δικηγόρος Σονγκ Γου-τσέολ.

Βάσει της νομοθεσίας της Νότιας Κορέας δεν μπορούν να ανασταλούν οι καταδίκες σε περισσότερα από τρία χρόνια φυλάκιση. Η πενταετής φυλάκιση είναι μια από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο επιχειρηματία της χώρας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέιβιντ Κάμερον: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να πλήξει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Διεθνή / Ντέιβιντ Κάμερον: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να πλήξει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Πέμπτη το Κίεβο και επιβεβαίωσε στον πρόεδρο Ζελένσκι την αδιαμφισβήτητη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία - 3 δισ. λίρες η ετήσια στρατιωτική βοήθεια της Βρετανίας προς την Ουκρανία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Διεθνή / «Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες
NEWSROOM