Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Ρωσία για τη διαχείριση της κατάστασης ομηρίας σε σχολείο στο Μπεσλάν το 2004

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Ρωσία για τη διαχείριση της κατάστασης ομηρίας σε σχολείο στο Μπεσλάν το 2004 Facebook Twitter
(φωτο αρχείου)
0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Ρωσία για επίδειξη «σοβαρών αδυναμιών» στη διαχείριση της κατάστασης ομηρίας στο Μπεσλάν το 2004–που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους– επιβάλλοντας την καταβολή 3 εκατομμυρίων ευρώ στους ενάγοντες.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρχές απέτυχαν να εμποδίσουν τη σύλληψη ομήρων σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας από μια ομάδα φιλοτσετσένων ανταρτών, επέδειξαν «σοβαρές αδυναμίες» στην «προετοιμασία και στον έλεγχο της επιχείρησης ασφαλείας» και έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση, έκρινε το ΕΔΑΔ.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2004, ένοπλοι αντάρτες που ζητούσαν κυρίως να τερματιστεί ο πόλεμος στην Τσετσενία συνέλαβαν ομήρους σχεδόν 1.200 ανθρώπους σε ένα σχολείο της Βόρειας Οσετίας.

Περισσότεροι από 330 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 186 παιδιά, και περίπου 750 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων της οποίας είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις στις 3 Σεπτεμβρίου 2004.

«Οι αρχές είχαν στη διάθεσή τους πολλές συγκεκριμένες πληροφορίες που έδειχναν ότι είχε προβλεφθεί μια τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή με στόχο εκπαιδευτικό ίδρυμα», εξηγεί στην απόφασή του το Δικαστήριο.

«Ωστόσο δεν έλαβαν επαρκή μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να συναντηθούν και να προετοιμάσουν την επίθεση, ούτε για να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν την ημέρα της επίθεσης. Δεν είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στο σχολείο και ούτε το προσωπικό του, ούτε ο κόσμος είχαν προειδοποιηθεί για την απειλή».

Όσον αφορά το πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση, υπήρξαν στην προετοιμασία της «σοβαρές αδυναμίες που συνιστούν άλλη μία παραβίαση του άρθρου 2 (για το δικαίωμα στη ζωή)».

Εξάλλου, οι δυνάμεις ασφαλείας «χρησιμοποίησαν εναντίον του σχολείου ισχυρά όπλα όπως ένα επιθετικό πυροβόλο, χειροβομβίδες και φλογοβόλα, προκαλώντας έτσι επιπλέον θύματα μεταξύ των αμάχων», σύμφωνα με το ΕΔΑΔ.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει 409 Ρώσοι πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί όμηροι, ενώ άλλοι είναι μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

 

Κρεμλίνο: Απαράδεκτη η απόφαση

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο αποφάνθηκε πως η Μόσχα επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της σύλληψης ομήρων σε σχολείο στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας το 2004.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια διατύπωση (...) Για μια χώρα που δέχθηκε επίθεση, οι διατυπώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / «Στο μάτι παγκόσμιου κυκλώνα η Βρετανία, η παγκόσμια τάξη καταρρέει»: Τι χρειάζεται για επανένταξη στην ΕΕ;

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι η ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από μια «θεσμοθετημένη, βαθιά και ισχυρή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη»
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM