Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Ρωσία για τη διαχείριση της κατάστασης ομηρίας σε σχολείο στο Μπεσλάν το 2004

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Ρωσία για τη διαχείριση της κατάστασης ομηρίας σε σχολείο στο Μπεσλάν το 2004 Facebook Twitter
(φωτο αρχείου)
0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε τη Ρωσία για επίδειξη «σοβαρών αδυναμιών» στη διαχείριση της κατάστασης ομηρίας στο Μπεσλάν το 2004–που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους– επιβάλλοντας την καταβολή 3 εκατομμυρίων ευρώ στους ενάγοντες.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρχές απέτυχαν να εμποδίσουν τη σύλληψη ομήρων σε σχολείο της Βόρειας Οσετίας από μια ομάδα φιλοτσετσένων ανταρτών, επέδειξαν «σοβαρές αδυναμίες» στην «προετοιμασία και στον έλεγχο της επιχείρησης ασφαλείας» και έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά την επίθεση, έκρινε το ΕΔΑΔ.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2004, ένοπλοι αντάρτες που ζητούσαν κυρίως να τερματιστεί ο πόλεμος στην Τσετσενία συνέλαβαν ομήρους σχεδόν 1.200 ανθρώπους σε ένα σχολείο της Βόρειας Οσετίας.

Περισσότεροι από 330 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 186 παιδιά, και περίπου 750 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων της οποίας είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις στις 3 Σεπτεμβρίου 2004.

«Οι αρχές είχαν στη διάθεσή τους πολλές συγκεκριμένες πληροφορίες που έδειχναν ότι είχε προβλεφθεί μια τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή με στόχο εκπαιδευτικό ίδρυμα», εξηγεί στην απόφασή του το Δικαστήριο.

«Ωστόσο δεν έλαβαν επαρκή μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να συναντηθούν και να προετοιμάσουν την επίθεση, ούτε για να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν την ημέρα της επίθεσης. Δεν είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στο σχολείο και ούτε το προσωπικό του, ούτε ο κόσμος είχαν προειδοποιηθεί για την απειλή».

Όσον αφορά το πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση, υπήρξαν στην προετοιμασία της «σοβαρές αδυναμίες που συνιστούν άλλη μία παραβίαση του άρθρου 2 (για το δικαίωμα στη ζωή)».

Εξάλλου, οι δυνάμεις ασφαλείας «χρησιμοποίησαν εναντίον του σχολείου ισχυρά όπλα όπως ένα επιθετικό πυροβόλο, χειροβομβίδες και φλογοβόλα, προκαλώντας έτσι επιπλέον θύματα μεταξύ των αμάχων», σύμφωνα με το ΕΔΑΔ.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει 409 Ρώσοι πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί όμηροι, ενώ άλλοι είναι μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

 

Κρεμλίνο: Απαράδεκτη η απόφαση

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο αποφάνθηκε πως η Μόσχα επέδειξε «σοβαρές αδυναμίες» στη διαχείριση της σύλληψης ομήρων σε σχολείο στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας το 2004.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με μια τέτοια διατύπωση (...) Για μια χώρα που δέχθηκε επίθεση, οι διατυπώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ