Το μεγαλειώδες crossover του Γιώργου Μαζωνάκη

Το μεγαλειώδες crossover του Γιώργου Μαζωνάκη Facebook Twitter
Οι όλο και πιο εντατικές υπερβάσεις του –στην εμφάνιση, στην επικοινωνία, στο ντύσιμο, στο στήσιμο, στο περφόρμανς, ακόμα και στην ερμηνεία του– έμοιαζαν να υπονομεύουν τα μάτσο στερεότυπα του χώρου.
0

ΜΟΛΙΣ ΕΜΑΘΑ τα δυσάρεστα νέα για τον Γιώργο Μαζωνάκη, μου ήρθε στο μυαλό, σαν απόκοσμος συνειρμός, ο θάνατος του Τζορτζ Μάικλ. Όχι μόνο επειδή το (άδοξο και τραγικό και πρόωρο) τέλος τούς βρήκε στην ίδια ηλικία, αλλά και επειδή είχαν γνωρίσει και οι δυο δύσκολες προσωπικές καταστάσεις στην ύστερη διαδρομή τους. Επίσης, ήταν και οι δύο αγαπητοί σε ένα ευρύτατο κοινό, κάτι που από μόνο του είναι εξαιρετικά πολύτιμο και σημαντικό.

Το μεγαλειώδες crossover του Γιώργου Μαζωνάκη δεν είχε να κάνει μόνο με τα τραγούδια του αλλά και με τη «συμπεριληπτική» προσωπικότητά του.

Μπορεί να χρησιμοποιείται ανοικονόμητα πια, όμως ο όρος «φαινόμενο» αφορά κάτι πολύ σπάνιο και πολύ ιδιαίτερο και πολύ υπερβατικό. Αυτή ήταν η περίπτωση του Γιώργου Μαζωνάκη που είχε κερδίσει την αποδοχή, την αγάπη και την εύνοια ακόμα και ανθρώπων που η σχέση τους με το «λαϊκο-ποπ» ρεπερτόριο και τις μεγάλες πίστες ήταν συνήθως αυστηρά περιστασιακή. Ήταν οικουμενικός επειδή ήταν διαφορετικός. Και λειτουργούσε με την ίδια φυσική άνεση σε διαφορετικά επίπεδα. Και αλάνι και ντίβα. Και λαμπερός ποπ σταρ και παιδί της διπλανής πόρτας, με τα προβλήματα, τους εθισμούς, τα οικογενειακά του δράματα. Και στρέιτ και γκέι. Λαϊκός τραγουδιστής, ναι, αλλά χωρίς τις αγκυλώσεις του είδους. Σκορπισμένη αρρενωπότητα και απενοχοποιημένη γκλαμουριά. Ένα μάγκικο μειδίαμα και ένα κουίρ ήθος. Σπουδαίο πράγμα να συνδέεις τόσο διαφορετικό κόσμο, σαν να έζησε κάποτε την ίδια ακριβώς βραδιά, στο ίδιο μέρος, με τα ίδια τραγούδια. 

Οι όλο και πιο εντατικές υπερβάσεις του –στην εμφάνιση, στην επικοινωνία, στο ντύσιμο, στο στήσιμο, στο περφόρμανς, ακόμα και στην ερμηνεία του– έμοιαζαν να υπονομεύουν τα μάτσο στερεότυπα του χώρου, ακόμα κι όταν οι στίχοι πολλών επιτυχιών του τα επιβεβαίωναν. Το μεγαλειώδες crossover του Γιώργου Μαζωνάκη δεν είχε να κάνει μόνο με τα τραγούδια του (όσο μαζικά προσφιλή κι αν ήταν πολλά από αυτά) αλλά και με τη «συμπεριληπτική» προσωπικότητά του. Για τους διστακτικούς και τους καχύποπτους ήταν το τέλειο άλλοθι, η πύλη εισόδου σ’ έναν κόσμο και σε μια κατάσταση που τους έλκυε και τους απωθούσε συγχρόνως, ο σαγηνευτικός αυλητής μιας τελετουργίας που δεν έβρισκες πλέον κανένα λόγο να σνομπάρεις. Ίσα-ίσα. Πριν να το καταλάβεις, είχες σηκώσει ψηλά το χέρι ουρλιάζοντας το ρεφρέν. Η νύχτα μόλις έχει ξεκινήσει.

Το μεγαλειώδες crossover του Γιώργου Μαζωνάκη Facebook Twitter
Σκορπισμένη αρρενωπότητα και απενοχοποιημένη γκλαμουριά. Ένα μάγκικο μειδίαμα και ένα κουίρ ήθος.

Είμαστε στα τέλη του 1997. Το Mega προβάλλει το πέμπτο επεισόδιο της αγαπητής σε όλους τηλεοπτικής σειράς «Δύο Ξένοι», στο οποίο η Μαρίνα Κουντουράτου (Εβελίνα Παπούλια), παρουσιάστρια πρωινάδικου, εμφανίζεται ως καλεσμένη στη σοβαρή ενημερωτική εκπομπή της Έλενας Ακρίτα. Η συνέντευξη εξελίσσεται σε φιάσκο για τη Μαρίνα, η οποία αισθάνεται βαθιά εκτεθειμένη και ταπεινωμένη από τις απαιτητικές ερωτήσεις. Λίγο αργότερα τη βλέπουμε να μπαίνει στο «μπαρ» που αποτελούσε ένα από τα σκηνικά της σειράς την ώρα που ακούγεται το «Ανήκω σε μένα» του Γιώργου Μαζωνάκη. Αφού κατεβάσει ένα σφηνάκι, σηκώνεται νταλκαδιασμένη να το χορέψει. Και το χορεύει τέλεια, διακηρύσσοντας συγχρόνως την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της, σύμφωνα με τα λόγια του τραγουδιού.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φίλιππος Καμπούρης: Πατρίς ληστεία οικογένεια

Φαγιούμ / Φίλιππος Καμπούρης: Πατρίς, ληστεία, οικογένεια

Από τα μεταμεσονύκτια τηλεοπτικά σόου με τον «Μίστερ Μπούτια» και τον «Εθνικό Σταρ» μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας, την ακροδεξιά πολιτική και τώρα τη σύλληψη για υπόθεση μεγάλης απάτης στον ΕΦΚΑ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Ανατολικά της Εδέμ» στο Netflix: Άσε το κακό να μπει

Daily / «Ανατολικά της Εδέμ» στο Netflix: Άσε το κακό να μπει

Εβδομήντα χρόνια μετά την ταινία του Καζάν, η εγγονή του παρουσιάζει τη δική της εκδοχή στο βιβλικό μελόδραμα του Τζον Στάινμπεκ, τοποθετώντας την «τερατώδη» ηρωίδα του στην καρδιά της αφήγησης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε (που δεν μπορείτε να πάτε στο Άγιο Όρος)

Daily / Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε (που δεν μπορείτε να πάτε στο Άγιο Όρος)

«Μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος είναι ένα ταξίδι στο βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης», δήλωσε χθες από τη μονή Σιμωνόπετρας ο Αλέξης Τσίπρας. Κρίμα βέβαια που το νόημα αυτό είναι απαγορευμένο στον μισό πληθυσμό της χώρας, αλλά τι να κάνουμε;  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Φόβος και παράνοια στα Άνω Λιόσια

Daily / Φόβος και παράνοια στα Άνω Λιόσια

Η εικόνα της «απασφαλισμένης» νηπιαγωγού προκαλεί βαθιά, ενοχική αμηχανία ενώ ο ξυλοδαρμός της ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Την ίδια στιγμή, οι ενημερωτικές εκπομπές βλέπουν το δημόσιο σχολείο ως ανεξάντλητο πεδίο βίας και παραβατικότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Χάρης Θεοχάρης: Ο εμίρης και ο κακομοίρης

Φαγιούμ / Χάρης Θεοχάρης: Ο εμίρης και ο κακομοίρης

Από τους «κακομοίρηδες» στους «νοικοκυραίους» και από την «υπερκατανάλωση» στις συμβουλές για τη βενζίνη, οι τελευταίες κυβερνητικές δηλώσεις φέρνουν στην επιφάνεια μια σειρά από αντιφάσεις για το πώς περιγράφεται η Ελλάδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ