Απεργία την Πρωτομαγιά

Η εξήγηση του Τσιόδρα για τη γυναίκα που βρέθηκε ξανά θετική στον κορωνοϊό μετά το εξιτήριο

Η εξήγηση του Τσιόδρα για τη γυναίκα που βρέθηκε ξανά θετική στον κορωνοϊό μετά το εξιτήριο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στην πιθανότητα επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, με αφορμή την περίπτωση γυναίκας που είχε πάρει εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» αλλά στη συνέχεια τεστ της ήταν ξανά θετικό.

«Πρόκειται για ασθενή που ήταν θετική, είχε συμπτωματολογία και νοσηλεύτηκε για τον ιό. Εξήλθε της κλινικής με αρνητικό έλεγχο και σε υποτροπή κάποιων συμπτωμάτων, που έμοιαζαν με τον ιό, λίγες ημέρες μετά ελέγχθηκε και βρέθηκε θετική», εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι επαναλήφθηκαν οι έλεγχοι της γυναίκας και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν αρνητικός ο ενδιάμεσος και θετικός ο πιο πρόσφατος. Τόνισε όμως ότι αυτό πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή, για το αν πρόκειται για περίπτωση επαναλοίμωξης.

«Δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για το τι συνέβη. Ανίχνευσες τον ιό τη μία φορά, αλλά δεν τον ανίχνευσες την άλλη γιατί δεν είχες πολύ καλό δείγμα; Ή όντως ο οργανισμός τον είχε καταπολεμήσει και τώρα τον ανιχνεύεις γιατί κάτι άλλο αναζωπυρώνει την παρουσία του ιού ή του ίδιου του γενετικού υλικού του ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τον μεταδίδεις κιόλας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. «Φαίνεται ότι το σύνδρομο που εμφάνισε δεν έχει σχέση με παρουσία του ιού, είναι κάτι άσχετο, πιθανώς μια φαρμακευτική επιπλοκή», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι η περίπτωση δεν φαίνεται να διαφέρει από άλλα που έχουν καταγραφεί στη βιβλιογραφία.

«Μάλλον πρόκειται, όπως και τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, για παρουσία του γενετικού υλικού του ιού, που δεν σημαίνει και μετάδοση του ιού και όχι για επαναλοίμωξη, αλλά θα το παρακολουθήσουμε μέχρι τέλους», τόνισε και σημείωσε ότι δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης στην Ελλάδα.

Το «ανεξήγητο» σύνδρομο σε παιδιά στη Βρετανία

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε και για την προειδοποίηση προς γιατρούς στη Βρετανία, για παιδιά που προσβάλλονται από ένα σύνδρομο το οποίο ενδεχομένως να έχει σχέση με τον νέο κορωνοϊό.

Ο λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι πρόκειται για πάρα πολύ μικρό αριθμό ασθενών, και ότι αυτό το φαινόμενο  δεν αναιρεί το μήνυμα ότι η ασθένεια είναι πολύ σοβαρή σε πολύ λίγες περιπτώσεις παιδιών.

«Μοιάζει με τον νέο κορωνοϊό και είναι ή ένα τοξικό σοκ- που την κάνουν μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος- ή μια νόσος που λέγεται Καβασάκι, άγνωστης αιτιολογίας, που εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Σε κάποια από τα παιδιά βρίσκουν τον κορωνοϊό, σε άλλα όχι. Πιθανολογούν ότι μπορεί να οφείλεται στον ιό- λόγω της πολύ μεγάλης κυκλοφορίας του στην κοινότητα στη Βρετανία- ή ότι οφείλεται σε άλλο παθογόνο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην ενημέρωση που έστειλε το NHS σε γιατρούς στη Βρετανία.

«Αυτό πόρρω απέχει από τον συναγερμό ή από το ότι άλλαξε κάτι στην εικόνα της νόσου για τα παιδιά και ότι αυτά νοσούν σοβαρά. Όχι, είναι φαινόμενο που παρατηρεί η ιατρική κοινότητα. Όταν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία ιού, μπορεί να αρρωστήσουν παιδιά από αυτό ή από κάτι άλλο και πρέπει να έχεις επαγρύπνηση και αυτό κάνει το NHS. Συνιστά επαγρύπνηση στους γιατρούς. Είναι κάτι πάρα πολύ σπάνιο, δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που έχουμε για τον ιό στα παιδιά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Τech & Science
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM