Το Instagram πρόσφατα ανακοίνωσε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το πώς χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες. 

 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αυτή έγινε μέσα από μια δημοσίευση στο blog του Facebook, όπου οι μηχανικοί του Instagram εξηγούν τον τρόπο λειτουργίας του Explore tab, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των πιο σημαντικών πολιτικών θεμάτων. Παράλληλα, αυτό το post εστιάζει κυρίως στο γεγονός ότι το Instagram είναι μια τεράστια πλατφόρμα και το περιεχόμενό του είναι εξαιρετικά ποικίλο. 

 

Αυτό αποτελεί από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση, σχετικά με τις συστάσεις που κάνει το Instagram όσον αφορά το περιεχόμενο, και στην προσπάθειά του να επιλύσει αυτό το πρόβλημα, η εφαρμογή δεν εστιάζει στο ποια posts αρέσουν στους χρήστες, αλλά στο ποια accounts προτιμούν. Η μέθοδος μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα είναι γνωστή ως «word embedding» και μέσω αυτής αναγνωρίζει εκείνα τα προφίλ που έχουν παρόμοιο περιεχόμενο. 

 

Επομένως, σε πρώτο στάδιο, οι συστάσεις που κάνει το Instagram μέσα από το ειδικό του σύστημα βασίζονται στα προφίλ με τα οποία έχει αλληλεπιδράσει ο χρήστης στο παρελθόν, είτε κάνοντας like είτε αποθηκεύοντας περιεχόμενό τους. Στη συνέχεια, επιλέγει 500 στοιχεία (δηλαδή λέξεις-κλειδιά), τα οποία ασφαλώς φιλτράρονται για να μην περιέχουν σπαμ, παραπληροφόρηση ή περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές της πλατφόρμας. Έπειτα, από αυτά τα 500 ποστ/λέξεις-κλειδιά, τα πρώτα 25 είναι τελικά αυτά που εμφανίζονται στην αρχική σελίδα του Explore tab του χρήστη. 

 

Ωστόσο, χρειάζεται να αναφερθεί ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί το Instagram σχετικά μ' αυτήν τη διαδικασία δεν είναι απόλυτα διαφανείς, καθώς δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει ένα post ως σπαμ ή ότι περιέχει περιεχόμενο παραπληροφόρησης. 

 

Με πληροφορίες από The Verge