Ο Έλον Μασκ έκανε τα αποκαλυπτήρια του διαστημοπλοίου της SpaceX για τα πρώτα επανδρωμένα ταξίδια της ανθρωπότητας μέχρι τον πλανήτη Άρη. 

 

Ο Νοτιοαφρικανός μηχανικός και μεγιστάνας παρουσίασε σήμερα το διαστημικό σκάφος με δυνατότητα μεταφοράς πληρώματος και φορτίου γύρω από τον πλανήτη Άρη ή και σε ακόμα πιο μακρινούς προορισμούς του ηλιακού συστήματος, με όλες τις τεχνολογικές δικλείδες για μία ασφαλή επιστροφή τους στη Γη. 

 

 

 

 

Με μία ομιλία του από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο νότιο άκρο του Τέξας, ο Μασκ ανακοίνωσε πως η πρώτη απογείωση του διαστημικού «τιτάνα», ύψους 50 μέτρων, θα γίνει σε περίπου δύο μήνες, κάνοντας ένα μικρό δοκιμαστικό ταξίδι μόλις 19 χιλιομέτρων, πριν επιστρέψει ξανά στο έδαφος. 

 

Με την υπάρχουσα τεχνολογία, το "Starship" («Αστρόπλοιο») μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους μόνο για ένα ταξίδι γύρω από τον Άρη και όχι σε κάποια αποστολή που να περιλαμβάνει προσεδάφιση του πληρώματος στον Κόκκινο Πλανήτη.

 

Είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και σε επόμενα ταξίδια, μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος των διαστημικών ταξιδιών. Όπως είπε ο Μασκ, αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την «εξάπλωση της συνείδησης» έξω από τον πλανήτη μας. 

 

Το ύψους 50 μέτρων γυαλιστερό «Αστρόπλοιο» από ανοξείδωτο χάλυβα, μαζί με τον τεράστιο πύραυλο Super Heavy, θα έχει συνολικό ύψος 118 μέτρων. Θα μπορεί να μεταφέρει έως 100 ανθρώπους και φορτίο ανάλογο εκείνου που μετέφερε ο πύραυλος «Κρόνος 5».


«Αυτό είναι κατά βάση το ιερό δισκοπότηρο του διαστήματος, η κρίσιμη τομή που μας χρειάζεται για να γίνουμε ένας διαστημικός πολιτισμός, το να κάνουμε το διαστημικό ταξίδι σαν τα αεροπορικά», δήλωσε ο Μασκ. Η ομιλία του μεγιστάνα για τα μεγαλεπίβολα σχέδιά του, συνέπεσε με την 11η επέτειο της πρώτης επιτυχημένης απογείωσης πυραύλου της Space X. 

 

 

 

Το ίδιο διαστημόπλοιο, θα μπορούσε να μεταφέρει ως και 100 άτομα σε μια μελλοντική αποικία στη Σελήνη
Το ίδιο διαστημόπλοιο, θα μπορούσε να μεταφέρει ως και 100 άτομα σε μια μελλοντική αποικία στη Σελήνη

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian