Μελέτη σε πλακούντες βρήκε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο εμβρυϊκό τμήμα

Μελέτη σε πλακούντες βρήκε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο εμβρυϊκό τμήμα Facebook Twitter
0

Σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας βρέθηκαν σε πλακούντες (στο εμβρυϊκό τμήμα) γεγονός που υποδεικνύει ότι τα αγέννητα μωρά εκτίθενται άμεσα στην αιθάλη (μαύρο άνθρακα) που παράγεται από την κυκλοφορία και τα καύσιμα.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο φραγμός του πλακούντα μπορεί να διαπεραστεί από τα σωματίδια που αναπνέει η μητέρα και μάλιστα βρήκε χιλιάδες μικροσκοπικά σωματίδια ανά κυβικό χιλιοστό ιστού σε κάθε πλακούντα που αναλύθηκε.

Η σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στη ρύπανση και των αυξημένων αποβολών, των πρόωρων γεννήσεων και των μωρών που γεννιούνται με μικρό βάρος, είναι καλά εδραιωμένη. Αλλά, η έρευνα δείχνει ότι τα ίδια τα σωματίδια μπορεί να είναι η αιτία και όχι μόνο η φλεγμονώδης αντίδραση που παράγει η ρύπανση στις μητέρες.

Η βλάβη στα έμβρυα έχει συνέπειες δια βίου και ο καθηγητής Tim Tim Nawrot στο πανεπιστήμιο του Hasselt στο Βέλγιο, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή είναι η πιο ευάλωτη περίοδος της ζωής. Όλα τα συστήματα οργάνων βρίσκονται σε εξέλιξη. Για την προστασία των μελλοντικών γενεών, πρέπει να μειώσουμε την έκθεση». Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους δρόμους όπου είναι δυνατόν.

Μια συνολική παγκόσμια επιστημονική αναθεώρηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει κάθε όργανο και σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Τα νανοσωματίδια, έχει επίσης βρεθεί ότι διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έχουν βρεθεί δισεκατομμύρια από αυτά στις καρδιές των κατοίκων της πόλης.

Ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνεται σε ορισμένα κράτη, οι ενδείξεις βλάβης που προκλήθηκαν ακόμη και από χαμηλά επίπεδα αυξάνονται ραγδαία και το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μέρη όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πάνω από το όριο που δίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, εξέτασε 25 πλακούντες από γυναίκες μη καπνίστριες στην πόλη Hasselt. Η πόλη έχει επίπεδα ρύπανσης σωματιδίων αρκετά κάτω από το όριο της ΕΕ, αν και πάνω από το όριο του ΠΟΥ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική λέιζερ για να ανιχνεύσουν τα σωματίδια μαύρου άνθρακα, τα οποία έχουν ένα μοναδικό αποτύπωμα. Σε κάθε περίπτωση, βρήκαν νανοσωματίδια στην εμβρυϊκή πλευρά του πλακούντα και ο αριθμός τους συσχετίστηκε με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βίωσαν οι μητέρες. Υπήρχαν κατά μέσο όρο 20.000 νανοσωματίδια ανά κυβικό χιλιοστό στους πλακούντες των μητέρων που ζούσαν κοντά σε μεγάλους δρόμους. Για όσες ήταν πιο μακριά, ο μέσος όρος ήταν 10.000 ανά κυβικό χιλιοστό.

Επίσης, εξέτασαν πλακούντες από αποβολές και διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια είχαν παρουσία ακόμη και σε έμβρυα ηλικίας 12 εβδομάδων. Η πρώτη αναφορά πιθανών σωματιδίων ρύπανσης στους πλακούντες παρουσιάστηκε σε διάσκεψη τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και η σύνθεση των σωματιδίων δεν είχε επιβεβαιωθεί. Η ανίχνευση των σωματιδίων στην εμβρυϊκή πλευρά του φραγμού του πλακούντα σημαίνει ότι ήταν πολύ πιθανό να είναι εκτεθειμένα τα έμβρυα, δήλωσε ο Nawrot. Οι εργασίες για την ανάλυση του εμβρυϊκού αίματος για σωματίδια βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και η έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα σωματίδια προκαλούν βλάβη στο DNA.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να δώσουμε στους ανθρώπους πρακτικές συμβουλές, γιατί όλοι πρέπει να αναπνεύσουν» είπε ο επικεφαλής επιστήμονας. «Αλλά αυτό που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν είναι να αποφεύγουν πολυσύχναστους δρόμους όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί να υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους, αλλά μόνο λίγα μέτρα μακριά μπορεί να είναι χαμηλότερα».

Mε πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM