SOS από επιστήμονες: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την αρχαιότερη σπηλαιογραφία του κόσμου

SOS από επιστήμονες: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την αρχαιότερη σπηλαιογραφία του κόσμου Facebook Twitter
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις αρχαίες σπηλαιογραφίες της Ινδονησίας - Griffith University
0

Κάποιες από τις αρχαιότερες ζωγραφικές τοιχογραφίες σπηλαίων κινδυνεύουν να αφανιστούν λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας. 

Οι σπηλιές του Σουλαουέσι φιλοξενούν αυτό που περιγράφουν οι ερευνητές ως «πιθανότατα το πιο πρώιμο γνωστό έργο αφηγηματικής σκηνής σε προϊστορική τέχνη» όπου αποτυπώνεται μια κυνηγετική σκηνή, την αρχαιότερη αναπαράσταση ζώου, έναν αγριόχοιρο ηλικίας τουλάχιστον 45.000 ετών φτιαγμένου με κόκκινη χρωστική, καθώς και το αρχαιότερο αποτύπωμα παλάμης στον κόσμο, άνω των 39.900 χρόνων. 

Τα άλατα, η ζέστη, τα κατά καιρούς ακραία καιρικά φαινόμενα συμβάλλουν στην υποβάθμιση των σπουδαίων αυτών σημείων, εξηγούν οι ερευνητές. Η διαρκής εναλλαγή μεταξύ έντονης ξηρασίας και μουσώνων προκαλεί τη συσσώρευση αλάτων στις επιφάνειες των σπηλαίων, κάτι που οδηγεί στο ξεφλούδισμά τους. 

 
«Όταν το διάλυμα εξατμιτεί, σχηματίζονται κρύσταλλοι που διαστέλλονται και συστέλλονται αναλόγως ζέστης και κρύου, προκαλώντας επαναλαμβανόμενη πίεση στα τοιχώματα». Αυτή η κρυσταλλοποίηση των αλάτων, γνωστή και ως αλοκλαστική, προκαλεί φθορά στις ασβεστολιστικές επιφάνειες των σπηλαίων, με αποτέλεσμα οι τοιχογραφίες να ξεραίνονται και να ξεφλουδίζουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο ρυθμός «αποφολίδωσης» των επιφανειών αυξάνεται. Και οι ντόπιες κοινότητες, θεματοφύλακες εδώ και πολλές γενιές των σπουδαίων βραχογραφιών, παρατηρούν πως η αλλοίωσή τους έχει επιταχυνθεί, «με τη μεγαλύτερη φθορά να καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή στη σύγχρονη ιστορία». 

SOS από επιστήμονες: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την αρχαιότερη σπηλαιογραφία του κόσμου Facebook Twitter
Η κλιματική αλλαγή απειλεί να αφανίσει τις αρχαίες σπηλαιογραφίες της Ινδονησίας - Griffith University

Όπως επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες, η κλιματική κρίση «επισπεύδει την επιδείνωση των μοναδικών, αναντικατάστατων αρχείων της πρώιμης ανθρώπινης τέχνης». «Η ζημιά είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμη», σημειώνει η Τζιλ Χάντλεϊ, επικεφαλής ερευνήτρια της ομάδας μελέτης.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν χειρότερα τις τροπικές περιοχές του Ισημερινού λόγω του ιδιαίτερου κλίματός του. Είναι το μέρος με την πιο δυναμική ατμόσφαιρα στη Γη. Επίσης, οι τροπικοί μπορούν να βιώσουν έως και τρεις φορές την αύξηση της θερμοκρασίας υπό την κλιματική αλλαγή σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου», λέει η Χάντλεϊ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σπήλαια αυτά χρειάζονται το ίδιο επίπεδο παρακολούθησης με τις διάσημες σπηλιές Λασκώ και Αλταμίρα, σε Γαλλία και Ισπανία αντιστοίχως, που φιλοξενούν διάσημες προϊστορικές βραχογραφίες. 

Βεβαίως, όπως διευκρινίζει η Χάντλεϊ, τα σημεία των προϊστορικών τοιχογραφιών σε Γαλλία και Ισπανία βρίσκονται σε ένα σταθερότερο και εύκρατο κλίμα, σε σύγκριση με εκείνα της Ινδονησίας. 

«Η άλλη διαφορά έγκειται στο ότι εκείνα τα σπήλαια είναι πολύ βαθιά και η τέχνη συχνά βρίσκεται στη «σκοτεινή ζώνη» τους. Αντιθέτως, η τέχνη της Αυσταλασίας  βρίσκεται στις φωτεινές ζώνες ή στις εισόδους των σπηλαίων. Υπάρχουν ζωγραφιές σε βάθος στις σπηλιές του Μαρός-Πανγκέπ, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα βρίσκεται σε σημεία που βλέπει το φως» εξηγεί η ίδια. 

Με πληροφορίες από ArtNet, CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπετόβεν: Το αληνθινό πρόσωπό του - Οι εικόνες που δημοσίευσε 3D creator

Τech & Science / Μπετόβεν: Το αληθινό πρόσωπό του - Οι εικόνες που δημοσίευσε 3D creator

«Αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση του προσώπου που γίνεται από το κρανίο του, χρησιμοποίησα την ίδια προσέγγιση που χρησιμοποιούμε στις αστυνομικές υποθέσεις για την αναγνώριση των θυμάτων» λέει ο Σίσερο Μοράες
LIFO NEWSROOM
Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM