Το πρώτο σχόλιο του Ζούκερμπεργκ για το «ιστορικό» πρόστιμο στο Facebook

Το πρώτο σχόλιο του Ζούκερμπεργκ για το «ιστορικό» πρόστιμο στο Facebook Facebook Twitter
0

To τεράστιο πρόστιμο των 5 δισ. δολαρίων που καλείται να πληρώσει το Facebook σχολίασε ο ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

«Έχουμε επίσημη συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Συμφωνήσαμε να πληρώσουμε ένα ιστορικό πρόστιμο, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, είναι πως θα κάνουμε μερικές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε προϊόντα και διοικούμε αυτήν την εταιρεία», αναφέρει ο Ζούκερμπεργκ στην ανακοίνωσή του.

«Έχουμε την ευθύνη να προστατεύουμε το απόρρητο των πολιτών. Εργαζόμαστε ήδη σκληρά για να ανταποκριθούμε στην ευθύνη αυτή, αλλά τώρα θα θέσουμε ένα εντελώς νέο πρότυπο για τη βιομηχανία μας», προσθέτει ενώ εξηγεί ποια είναι τα νέα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία του με στόχο την μεγαλύτερη ασφάλεια. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής για ζητήματα απορρήτου και ιδιωτικότητας και την τοποθέτηση Προϊσταμένου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για Προϊόντα.

«Συνολικά, οι αλλαγές αυτές υπερβαίνουν οτιδήποτε απαιτείται από το αμερικανικό δίκαιο σήμερα. Ο λόγος που τις υποστηρίζω είναι ότι πιστεύω ότι θα μειώσουν τον αριθμό των λαθών που κάνουμε και θα μας βοηθήσουν να παρέχουμε ισχυρότερη προστασία για την  ιδιωτική ζωή, για όλους. Καθώς δημιουργούμε το όραμά μας για το μέλλον της κοινωνικής δικτύωσης που περιέγραψα νωρίτερα αυτό το έτος, είναι κρίσιμο να έχουμε αυτό το δικαίωμα. Ο επόμενος στόχος για την εταιρεία μας είναι να οικοδομήσουμε προστασία της ιδιωτικής ζωής τόσο ισχυρή όσο οι καλύτερες υπηρεσίες που παρέχουμε. Είμαι αποφασισμένος να το κάνω καλά και να προσφέρω την καλύτερη ιδιωτική κοινωνική πλατφόρμα για την κοινότητά μας».

Nωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως η Facebook Inc θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 5 δισεκ. δολαρίων για τον διακανονισμό κυβερνητικής έρευνας αναφορικά με την πρακτική του για τα προσωπικά δεδομένα και ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αναδιαρθρώσει την προσέγγισή του στα ζητήματα ιδιωτικότητας, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή Εμπορίου (FTC).

H FTC με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του διακανονισμού, για την οποία απαιτείται δικαστική έγκριση, παρόλο που οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι ο διακανονισμός δεν ήταν ευρύς και δεν επέβαλε ένα αρκετά υψηλό πρόστιμο.

«Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στα δισεκατομμύρια χρηστών της σε όλο τον κόσμο ότι θα μπορούσαν να ελέγχουν το πώς μοιράζονται οι προσωπικές τους πληροφορίες, η Facebook υπονόμευσε τις επιλογές των καταναλωτών», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της FTC και Ρεπουμπλικάνος Τζο Σίμονς.

Μικρό το πρόστιμο;

Ο Δημοκρατικός και μέλος της επιτροπής Ρόχιτ Τσόπρα δήλωσε ότι το πρόστιμο δίνει ασυλία στα υψηλόβαθμα στελέχη της Facebook και «κανένα πραγματικό περιορισμό στο επιχειρηματικό μοντέλο της Facebook» και «δεν λύνει τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτές τις παραβιάσεις».

Σύμφωνα με την FTC, η πολιτική της Facebook για τα προσωπικά δεδομένα εξαπάτησε «δεκάδες εκατομμύρια» ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου της Facebook και επίσης παραβίασε τους κανόνες της ενάντια στις πρακτικές εξαπάτησης όταν δεν αποκάλυψε ότι οι αριθμοί τηλεφώνου που είχε συγκεντρώσει για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού ασφαλείας θα χρησιμοποιούνταν για διαφημιστικούς λόγους.

Βάσει του διακανονισμού, το συμβούλιο της Facebook θα συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προσωπικών δεδομένων που θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκεμπεργκ αναφορικά με τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».

Ο Τσόπρα καθώς και η επίσης Δημοκρατική και μέλος της επιτροπής Ρεμπέκα Σλότερ, που ήταν κατά του διακανονισμού, δήλωσαν ότι το πρόστιμο των 5 δισεκ. δολαρίων ίσως είναι χαμηλότερο από τα κέρδη που άντλησε η Facebook παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένων των χρηστών.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Τech & Science / Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους
LIFO NEWSROOM