ΠΟΥ: Επιστημονική επιτυχία στη μάχη με τον κορωνοϊό - Η πρώτη θεραπεία που φαίνεται να μειώνει τη θνητότητα

ΠΟΥ: Επιστημονική επιτυχία στη μάχη με τον κορωνοϊό - Η πρώτη θεραπεία που φαίνεται να μειώνει τη θνητότητα Facebook Twitter
0

Σημαντική πρόοδο φαίνεται πως σημείωσε μία ομάδα επιστημόνων, στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-Cov-2.

Με ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για «επιστημονική επιτυχία» μετά τη μελέτη Βρετανών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές της ασθένειας. 

«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατά δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

«Αυτή είναι σπουδαία είδηση και συγχαίρω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία» που θα μπορούσε να σώσει ζωές, τόνισε. 

Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 443.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν πια τα 8.174.000. 

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της ανακάλυψης ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του Sars-Cov-2, η ανθρωπότητα θα πρέπει να περιμένει μήνες - αν όχι χρόνια - για την διάθεσή του. Αντίθετα, οι ελπίδες για την εφεύρεση ενός φαρμάκου ικανού να μετριάσει τις συνέπειες της νόσου Covid-19, αναπτερώθηκαν χθες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μιας κλινικής δοκιμής, στην οποία το στεροειδές δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε πιο βαριά κατάσταση.

Μεταξύ των ασθενών που χρειάζονται μόνο οξυγόνο η θνητότητα μειώθηκα κατά ένα πέμπτο ενώ στους ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά από την χρήση του φαρμάκου. 

«Ένας στους οκτώ θανάτους θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» με τη χρήση της δεξαμεθαζόνης, εκτιμούν οι συγγραφείς της έκθεσης. Από την πλευρά του, ο ιατρικός διευθυντής του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS), Στίβεν Πάουις, επιβεβαίωσε πως η εξέλιξη αυτή συνιστά «σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση νέων τρόπων θεραπείας ασθενών» με Covid-19.

Η δεξαμεθαζόνη - ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές σκεύασμα - έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιείται σε αρκετά περιστατικά.

«Οι ερευνητές μοιράστηκαν τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της δοκιμής, και περιμένουμε με ανυπομονησία την πλήρη ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες», σημειώνει ο ΠΟΥ, που θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, πριν ανανεώσει τις οδηγίες του για την αντιμετώπιση της νόσου. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM
Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM