ΠΟΥ: Επιστημονική επιτυχία στη μάχη με τον κορωνοϊό - Η πρώτη θεραπεία που φαίνεται να μειώνει τη θνητότητα

ΠΟΥ: Επιστημονική επιτυχία στη μάχη με τον κορωνοϊό - Η πρώτη θεραπεία που φαίνεται να μειώνει τη θνητότητα Facebook Twitter
0

Σημαντική πρόοδο φαίνεται πως σημείωσε μία ομάδα επιστημόνων, στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-Cov-2.

Με ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για «επιστημονική επιτυχία» μετά τη μελέτη Βρετανών ερευνητών, σύμφωνα με την οποία ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές της ασθένειας. 

«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατά δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

«Αυτή είναι σπουδαία είδηση και συγχαίρω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία» που θα μπορούσε να σώσει ζωές, τόνισε. 

Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 443.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αγγίζουν πια τα 8.174.000. 

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της ανακάλυψης ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του Sars-Cov-2, η ανθρωπότητα θα πρέπει να περιμένει μήνες - αν όχι χρόνια - για την διάθεσή του. Αντίθετα, οι ελπίδες για την εφεύρεση ενός φαρμάκου ικανού να μετριάσει τις συνέπειες της νόσου Covid-19, αναπτερώθηκαν χθες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μιας κλινικής δοκιμής, στην οποία το στεροειδές δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε πιο βαριά κατάσταση.

Μεταξύ των ασθενών που χρειάζονται μόνο οξυγόνο η θνητότητα μειώθηκα κατά ένα πέμπτο ενώ στους ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά από την χρήση του φαρμάκου. 

«Ένας στους οκτώ θανάτους θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» με τη χρήση της δεξαμεθαζόνης, εκτιμούν οι συγγραφείς της έκθεσης. Από την πλευρά του, ο ιατρικός διευθυντής του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS), Στίβεν Πάουις, επιβεβαίωσε πως η εξέλιξη αυτή συνιστά «σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση νέων τρόπων θεραπείας ασθενών» με Covid-19.

Η δεξαμεθαζόνη - ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές σκεύασμα - έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιείται σε αρκετά περιστατικά.

«Οι ερευνητές μοιράστηκαν τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της δοκιμής, και περιμένουμε με ανυπομονησία την πλήρη ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες», σημειώνει ο ΠΟΥ, που θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων, πριν ανανεώσει τις οδηγίες του για την αντιμετώπιση της νόσου. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM