Πιο κοντά στα «ζωντανά» ρομπότ: Οι ερευνητές μόλις πέτυχαν κάτι επαναστατικό που θα αλλάξει την ρομποτική

Πιο κοντά στα «ζωντανά» ρομπότ: Οι ερευνητές μόλις πέτυχαν κάτι επαναστατικό που θα αλλάξει την ρομποτική Facebook Twitter
Westworld
0

Μια σημαντική ανακάλυψη στη ρομποτική αλλάζει τελείως τα δεδομένα καθώς οι επιστήμονες είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ρομπότ που θα μπορούν να θυμίζουν πολύ περισσότερο ανθρώπους.

Οι ερευνητές στα εργαστήρια της Columbia Engineering έχουν αναπτύξει έναν 3D τυπωμένο συνθετικό ιστό που μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργός μυς. Το υλικό, το οποίο είναι τόσο ευέλικτο χάρη στη χρήση μικροκυψελών από καουτσούκ σιλικόνης και αιθανόλης, είναι ικανό να σηκώσει 1.000 φορές το δικό του βάρος, να λυγίσει και να αντεπεξέλθει σε σειρά λειτουργιών που μέχρι τώρα ήταν προβληματικές.

Όχι μόνο θα μπορούσε η εφεύρεση να οδηγήσει σε υπερσύγχρονα μηχανήματα αλλά θα απελευθερώσει επίσης πολλά ρομπότ από τους σημερινούς περιορισμούς λειτουργίας και χρήσης τους.

Η τεχνολογία των συνθετικών μυών εξαρτάται προς το παρόν από τους δεμένους εξωτερικούς συμπιεστές ή τον εξοπλισμό υψηλής τάσης. Όμως τα ρομπότ που είναι εξοπλισμένα με αυτόν το νέο ιστό θα μπορούσαν θεωρητικά να κινηθούν όπως οι άνθρωποι και να χειριστούν αντικείμενα καλύτερα. Μπορεί αυτό να ακούγεται ασήμαντο, αλλά στην πράξη είναι μια μεγάλη υπόθεση, επειδή σκοπός είναι τα ρομπότ αυτά να χρησιμοποιηθούν σε  χειρουργικές επεμβάσεις ή να φροντίσουν ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το υλικό είναι ο πρώτος συνθετικός μυς που μπορεί να αντέξει τόσο την υψηλή πίεση ενεργοποίησης όσο και την υψηλή καταπόνηση. «Έχουμε κάνει σπουδαία βήματα προς την κατεύθυνση της "νοημοσύνης" των ρομπότ, αλλά τα σώματα είναι ακόμα πρωτόγονα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας Hod Lipson. «Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ και όπως η βιολογία, ο νέος παράγοντας μπορεί να διαμορφωθεί και να αναμορφωθεί με χιλιάδες τρόπους. Έχουμε ξεπεράσει ένα από τα τελικά εμπόδια για να κάνουμε ρεαλιστικά ρομπότ», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας το τεχνικό κομμάτι, οι ερευνητές σκοπεύουν να συνδυάσουν το υλικό με τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να μάθει το ρομπότ να ελέγχει τον μυ, με αποτέλεσμα την φυσική κίνηση.

 

Με πληροφορίες από Columbia Engineering/Phys.org/ Inverse

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Τech & Science / Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Το παράξενο οικογενειακό υπόβαθρο, η σιωπή των Μέσων, η προσπάθεια να περιγραφεί η Άνι Άλτμαν ως συναισθηματικά ασταθής και μία δημοσιογράφος που δεν πείθεται από το αφήγημα της «ιδιοφυΐας της Τεχνητής Νοημοσύνης»
NEWSROOM
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Τech & Science / Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Η πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter, επί 13 χρόνια σε αυτή τη θέση, είδε, άκουσε και διαχειρίστηκε σχεδόν τα πάντα, μέχρι τη μέρα που ο Ίλον Μασκ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διασταύρωση, ασφάλεια και αυστηρές πολιτικές στην πλατφόρμα. Σήμερα, σε μία σπάνια συνέντευξή της μιλά για όσα συνέβησαν τότε, για τη ζημιά που προκάλεσε ο Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα και τους λόγους που την οδήγησαν στην έξοδο
NEWSROOM