Ολική έκλειψη Ηλίου το Σάββατο - Η επόμενη το 2023

Έκλειψη Ηλίου Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ολική έκλειψη Ηλίου, η μοναδική της φετινής χρονιάς, θα συμβεί το Σάββατο (4/12), αλλά δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα. 

Το «μονοπάτι» της έκλειψης θα είναι ορατό πλήρως μόνο για λίγο από την Ανταρκτική και τον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ θα είναι εν μέρει ορατή από τη Νότια Αφρική και τη νότια Ωκεανία.

Η NASA θα μεταδώσει την έκλειψη από την Ανταρκτική τόσο στο κανάλι της στο YouTube όσο και στη διεύθυνση nasa.gov/live, από τις 08:30 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου έως τις 10:37. 

Έτσι, ολοκληρώνονται οι εκλείψεις της χρονιάς. Είχε προηγηθεί η ολική σεληνιακή έκλειψη στις 26 Μαΐου, μια δακτυλιοειδής ηλιακή στις 10 Ιουνίου και μια μερική σεληνιακή στις 19 Νοεμβρίου.

To 2022 θα γίνει μερική ηλιακή έκλειψη στις 30 Απριλίου, ολική σεληνιακή στις 15-16 Μαΐου, δεύτερη μερική ηλιακή στις 25 Οκτωβρίου- η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα- καθώς και μία ολική σεληνιακή έκλειψη στις 7-8 Νοεμβρίου. 

Όσο για την επόμενη ολική ηλιακή έκλειψη, θα συμβεί στις 20 Απριλίου 2023. Το φαινόμενο συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο, καλύπτοντας πλήρως τον ηλιακό δίσκο, αποκαλύπτοντας έτσι την εξωτερική ατμόσφαιρα του άστρου μας, το λεγόμενο στέμμα. Η διάμετρος του Ήλιου είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη εκείνης της Σελήνης, αλλά η τελευταία συμβαίνει να βρίσκεται επίσης σχεδόν 400 φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι ο Ήλιος, οπότε μπορεί να τον καλύψει από τα μάτια ενός γήινου παρατηρητή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM