Όλη η τροφική αλυσίδα της Ιουράσιας περιόδου απολιθωμένη, και «στη μέση» ένα τέλεια διατηρημένο άγριο ψάρι

Eye-popping fossil fish found in cattle field Facebook Twitter
Φωτ. του καθηγητού Dean Lomax
0

Ένα κάποτε άγριο, απολιθωμένο πλέον ψάρι αποκαλύφθηκε σε μία νέα και αξιοσημείωτη περιοχή ανασκαφών για την Ιουράσια περίοδο, λίγο έξω από το Stroud, στο Gloucestershire της Βρετανίας.

Ο υδρόβιος θηρευτής που μοιάζει με τόνο και ονομάζεται Pachycormus - είναι υπέροχα διατηρημένος σε τρεις διαστάσεις. Με τα μεγάλα δόντια και τα μάτια του, δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση.

Το εύρημα αναγνωρίστηκε από τους ερευνητές απολιθωμάτων Neville και Sally Hollingworth. «Ήταν μια πραγματική έκπληξη γιατί, όταν βρίσκεις απολιθώματα, τις περισσότερες φορές έχουν συμπιεστεί λόγω πίεσης με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Neville στο BBC News.

«Αλλά όταν προετοιμαστήκαμε για αυτό εδώ, για να αποκαλύψουμε τα οστά του κομμάτι-κομμάτι, ήταν εκπληκτικό, γιατί ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι το κρανίο του ήταν ασυμπίεστο (...) Το στόμα του είναι ανοιχτό - και μοιάζει σαν να τινάζεται προς το μέρος σας, από τον βράχο.»

Το ζευγάρι βρήκε το κεφάλι του ψαριού σε μια χορταριασμένη όχθη πίσω από ένα στάβλο αγελάδων στο χωριό Κινγκς Στάνλεϊ. Είχε εγκλωβιστεί εκεί, σε έναν από τους πολλούς ασβεστολιθικούς όγκους που έπεφταν από ένα εκτεθειμένο στρώμα πηλού.

Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, Adam Knight, δεν είχε ιδέα ότι τα μακρύκερα βοοειδή του έβοσκαν πάνω από ένα στρώμα πλούσιο σε απολιθώματα, που παρέπεμπε σε μια εποχή, 183 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η περιοχή αυτή βρισκόταν κάτω από θερμά, τροπικά ωκεάνια νερά.

Eye-popping fossil fish found in cattle field Facebook Twitter
Φωτ.: STEVEN DEY OF THINKSEE3D

Ο κ. Knight έδωσε την άδεια στον Neville και τη Sally, καθώς και σε μια ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, να ερευνήσουν περαιτέρω τις όχθες.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ακόμα περισσότερα ψάρια, καλαμάρια, ακόμη και τα οστά δύο ιχθυόσαυρων, εξαιρετικά επιτυχημένων θαλάσσιων ερπετών που έμοιαζαν λίγο με μεγάλα δελφίνια. 

«Έχουμε όλη την τροφική αλυσίδα», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Dean Lomax από το Μάντσεστερ. «Έτσι, αυτός ο Pachycormus θα έτρωγε τα μικρότερα ψάρια και τα καλαμάρια. Και στη συνέχεια, οι ιχθυόσαυροι θα έτρωγαν τον Pachycormus».

Ενδιαφέρον για ένα αρχέγονο θαλάσσιο περιβάλλον, είναι και το γεγονός πως βρέθηκε απολιθωμένο ξύλο και έντομα στο στρώμα πηλού, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ξηρά δεν ήταν τόσο μακριά.

Τα ευρήματα είναι πιθανό να απασχολήσουν τους ερευνητές για αρκετά χρόνια. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερο, επειδή τα δείγματα εξήχθησαν από ένα σπάνιο δείγμα εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου, που αποτελεί τομή της πρώιμης Ιουρασικής περιόδου, το περίφημο στάδιο Toarcian.

Είναι γνωστή για τα εξαιρετικά διατηρημένα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων των μαλακών ιστών, και η ομάδα έχει βρει ένα ψάρι, για παράδειγμα, στο οποίο μπορεί να δει κανείς το περιεχόμενο του στομάχου. 

«Η τελευταία περιοχή που θα μπορούσε να συγκριθεί ήταν το Strawberry Bank Lagerstätte, στο Σόμερσετ, τη δεκαετία του 1800» εξήγησε η Sally.

Οι Hollingworths φημίζονται για την εξαιρετική ικανότητά τους να εντοπίζουν εξαιρετικά πλούσιες τοποθεσίες απολιθωμάτων.

Πρόσφατα ανακάλυψαν τα λείψανα μαμούθ στο κοντινό Cotswold Water Park, τα οποία παρουσιάστηκαν σε ντοκιμαντέρ του BBC με τον σερ David Attenborough.

Έγιναν επίσης πρωτοσέλιδο, με την ανακάλυψη χιλιάδων απολιθωμένων εχινόδερμων - αστεριών, αχινών και εύθραυστων αστεριών - σε λατομείο στα βόρεια της κομητείας.

Αυτές οι τοποθεσίες μας δείχνουν ότι θα γίνουν «σημαντικές ανακαλύψεις απολιθωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο» οι οποίες θα είναι σημαντικές σε παγκόσμια , εκτίμησε ο Δρ, Lomax.

Στα άμεσα σχέδια είναι μια δημόσια έκθεση των απολιθωμάτων στο Boho Bakery Café, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Court Farm, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

Tech & Science / Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

O επιστήμονας που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών, Γιώργος Παξινός, περιγράφει τις ελπίδες και τους κινδύνους από την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τη Neuralink.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ