Οι σκέψεις του Τιμ Κουκ για το Facebook θυμίζουν τις προειδοποιήσεις του Στιβ Τζομπς ήδη από το 2010

Οι σκέψεις του Τιμ Κουκ για το Facebook θυμίζουν τις προειδοποιήσεις του Στιβ Τζομπς ήδη από το 2010 Facebook Twitter
0

Με τις διαστάσεις που πλέον παίρνει το σκάνδαλο του Facebook και με διαπιστωμένη πλέον την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων περίπου 50.000.000 χρηστών του δικτύου, κανείς από τους «μεγάλους» της τεχνολογίας δεν μπορεί να προσπεράσει το ζήτημα, να μην κάνει έστω ένα σχόλιο για την κρίση που βιώνουν οι επικεφαλής της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (με πρώτο και καλύτερο τον Ζούκερμπεργκ).

Έτσι, αποκτά άλλη αξία το σχόλιο του Τιμ Κουκ, διευθύνοντος συμβούλου της Apple, όταν επισημαίνει ότι πρόκειται για μία κατάσταση που θα διαρκέσει και θα χρειάζεται τεράστια προσοχή και κριτική σκέψη σε ό,τι νέο αποκαλύπτεται από εδώ και πέρα. Μιλώντας στο πλαίσιο του Φόρουμ Ανάπτυξης στην Κίνα, ο CEO του κολοσσού που «έχτισε» το όραμα του Στιβ Τζομπς είπε τα εξής:

«Νομίζω ότι αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση είναι τόσο τρομερή και έχει γίνει τόσο τεράστια πια που πιθανώς να είναι απαραίτητος ένας καλά μελετημένος κανονισμός. Η δυνατότητα του να μπορεί να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε τι αναζητήσατε στο διαδίκτυο, τι ψάχνατε για χρόνια ολόκληρα, ποιες ήταν οι επαφές σας, τι σας άρεσε και τι όχι και κάθε ευαίσθητη λεπτομέρεια της ζωής σας -τουλάχιστον, όπως το βλέπω εγώ- δεν θα έπρεπε καν υπάρχει», είπε ο Κουκ.

Βέβαια, εκείνο που προκύπτει από αυτά τα λεγόμενα, είναι ότι ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, δεν είχε δει μόνο την απογείωση του δικτύου του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αλλά τον είχε προειδοποιήσει και για την επικείμενη πτώση του, καθώς αυτά τα λόγια του Κουκ θυμίζουν έντονα όσα είχε πει ο Τζομπς στον Ζούκερμπεργκ πριν από περίπου 8 χρόνια. 

Συγκεκριμένα, το 2010 το Facebook βρισκόταν και πάλι στο στόχαστρο της κριτικής, ακριβώς επειδή «παρακινούσε» τους χρήστες να μοιραστούν δεδομένα. Τότε, λοιπόν, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά ο Τζομπς είχε απαντήσει σχεδόν προφητικά: «Η Σίλικον Βάλεϊ δεν είναι παντοδύναμη. Πάντα είχαμε πολύ διαφορετικές απόψεις για την ιδιωτικότητα σε σχέση με αρκετούς συναδέλφους μας στη Σίλικον Βάλεϊ. Ιδιωτικότητα σημαίνει ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν που εγγράφονται και οι κανόνες εγγραφής τους σε ένα δίκτυο είναι σε απλά, κατανοητά αγγλικά και επαναλαμβανόμενοι», είχε απαντήσει τότε ο Τζομπς, συνεχίζοντας ως εξής: 

«Είμαι αισιόδοξος, όμως. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι έξυπνοι, ασχέτως αν κάποιοι θέλουν να μοιράζονται περισσότερα δεδομένα από άλλους. Ρωτήστε τους, λοιπόν. Και να τους ρωτάτε κάθε φορά. Αναγκάστε τους να σας πουν ότι θέλουν να πάψετε να τους ρωτάτε, κουράστε τους με τις ερωτήσεις σας. Και κυρίως, επιτρέψτε τους να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνετε και πώς ακριβώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα και κάθε στοιχείο τους που μοιράζονται μαζί σας».

Τότε μάλιστα ήταν που ο Τζομπς είχε δηλώσει ότι κάποιοι ίσως θεωρούν την Apple παλιομοδίτικη ως προς όλο αυτό, σε ό,τι αφορά την προσκόλληση της σε συγκεκριμένες αρχές, αλλά δεν τον πείραζε καθόλου. «Ίσως και είμαστε παλιομοδίτες, αλλά σίγουρα μας απασχολούν τόσο λεπτά θέματα σαν κι αυτό», είχε καταλήξει.  

Με στοιχεία από το designtaxi.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM