Ο σαρκασμός είναι δείγμα ευφυΐας και ωριμότητας, σύμφωνα με την επιστήμη

Ο σαρκασμός είναι δείγμα ευφυΐας και ωριμότητας, σύμφωνα με την επιστήμη Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ομάδες επιστημόνων από όλο τον κόσμο επικεντρώνονται συχνά στις μελέτες που θέτουν στο επίκεντρο, δείγματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό από το αναμενόμενο.

Ο σαρκασμός για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με ενδείξεις ευφυΐας και ωριμότητας.

Σε πρόσφατη ανάρτησή του, το δημοφιλές Instagram προφίλ «pubity» με τα σχεδόν 40 εκατομμύρια ακολούθων, υπενθύμισε στο διαδικτυακό κοινό του, πως η συχνή στροφή προς τη σαρκαστική συμπεριφορά, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από τους εφήβους, μπορεί να είναι αξιοπρόσεκτο σημάδι ευφυΐας και ωριμότητας.

Πρόκειται για μια παραδοχή, η οποία ευθυγραμμίζεται με διάφορα ευρήματα μελετών με αντικείμενο, τη γνωστική ανάπτυξη και τη νοημοσύνη. Έρευνες από κορυφαία πανεπιστήμια, όπως Columbia, Harvard και INSEAD συμφωνούν.

Επιστημονικές ομάδες από τα παραπάνω πανεπιστημιακά ιδρύματα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πώς ο σαρκασμός συνδέεται με την επιτυχημένη «κατασκευή» και την αποκωδικοποίηση νοημάτων που μεταβαίνουν από την κυριολεκτική, στην επιδιωκόμενη σημασία τους.

Αυτό εξηγείται μέσα από τις διεργασίες που ακολουθούν, οι εγκεφαλικές λειτουργίες. Για την επίτευξη του σαρκασμού απαιτείται από τον εγκέφαλο να ερμηνεύει τη γλώσσα σε πολλαπλά επίπεδα, κατανοώντας ότι «το κυριολεκτικό νόημα των λέξεων είναι διαφορετικό από το επιδιωκόμενο νόημα».
 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM