O επιστήμονας που σόκαρε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα καταδικάστηκε για τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά

O επιστήμονας που σόκαρε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα καταδικάστηκε για τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά Facebook Twitter
O He Jiankui
0

Ο επιστήμονας που δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα βρέφη στον κόσμο καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση από δικαστήριο στην Κίνα.

Ο He Jiankui δήλωσε τον Νοέμβριο του 2018 ότι είχε χρησιμοποιήσει τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας, γνωστή ως Crispr-Cas9, για να αλλάξει τα γονίδια των δίδυμων κοριτσιών Lula και Nana, προκαλώντας αντιδράσεις στην Κίνα, διεθνή πρωτοσέλιδα και παγκόσμιο σκάνδαλο με αντιδράσεις για παραβίαση ιατρικής δεοντολογίας.

Ο κινέζος ερευνητής που προκάλεσε σοκ όταν ανακοίνωσε πως πέτυχς να έρθουν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα βρέφη, καταδικάστηκε εκτός από φυλάκιση να πληρώσει και πρόστιμο 3 εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 384.000 ευρώ). Ο Zhang Renli, επιστήμονας ο οποίος συνεργάστηκε με τον He, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου γιουάν ενώ ακόμη ένας γιατρός έλαβε ποινή 18 μηνών, αλλά με αναστολή δύο ετών και πρόστιμο 500.000 γιουάν.

Ο He Jiankui ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2018 ότι κατάφερε να έρθουν στον κόσμο δίδυμα κορίτσια με τροποποιημένο DNA που τα καθιστούσε απρόσβλητα από το AIDS ενώ ο πατέρας τους ήταν φορέας του ιού HIV. Οι κινεζικές αρχές, που κατηγορήθηκαν τότε για υπερβολική χαλαρότητα απέναντι σε αυτού του είδους την επιστημονική δραστηριότητα, έδωσαν εντολή να τερματιστεί αμέσως οποιαδήποτε τέτοια έρευνα και ανακοίνωσαν ότι ξεκινά αστυνομική έρευνα.

Ο He καταδικάστηκε  από δικαστήριο της Σενζέν, της μητρόπολης της νότιας Κίνας όπου έκανε την έρευνά του, διότι «προχώρησε παράνομα στη γενετική τροποποίηση εμβρύων προς αναπαραγωγή», ανέφερε το πρακτορείο Νέα Κίνα που σημείωσε ότι γεννήθηκαν τρία γενετικά τροποποιημένα μωρά με βάση την έρευνα του επιστήμονα. «Ξεπέρασε το όριο ηθικής στην επιστημονική έρευνα και την ιατρική δεοντολογία», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.

Οι κινεζικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει τον Ιανουάριο του 2019 πως μια δεύτερη γυναίκα κυοφορούσε άλλο ένα γενετικά τροποποιημένο έμβρυο, πέραν των διδύμων, αλλά η γέννηση του παιδιού αυτού δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Ο He, πρώην βοηθός καθηγητής στο Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και οι άλλοι δύο επιστήμονες, καταδικάστηκαν για παράνομες ιατρικές πρακτικές και παραβίαση των κανονισμών και των ηθικών αρχών της κινεζικής επιστημονικής κοινότητας, επισήμανε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Αν και οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει πώς μπορούν να επεξεργαστούν τα γονίδια των αγέννητων παιδιών, οι περισσότερες χώρες έχουν απαγορεύσει την πρακτική για ηθικούς λόγους.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM