Νύχτα Μουσείων: Το Ευγενίδειο Πλανητάριο μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο Διάστημα

Νύχτα Μουσείων: Το Ευγενίδειο Πλανητάριο μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο Διάστημα Facebook Twitter
0

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, και από τις 8 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του, με ελεύθερη είσοδο, σε όλους τους φίλους και τις φίλες της επιστήμης και της τεχνολογίας.  

Παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο


Η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» μας προσκαλεί σε μια συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από την Γη. Ξεκινώντας από την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, η παράσταση εστιάζει στα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και την μελέτη ενός εξωπλανήτη.
Των παραστάσεων θα προηγείται ένας ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ του Δρα Μάνου Κιτσώνα Διευθυντή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και του Πάνου Σάκκα, δημοσιογράφου. (Ψηφιακή Παράσταση: «Ζωή στο Σύμπαν»
Ώρες παραστάσεων: 20:30, 21:30 και 22:30). 

Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης

Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ‒καιρού επιτρέποντος‒ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό. (Ώρες: 21:00 ‒ 24:00)

Περιήγηση στην Έκθεση Athena - Kέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Ένας χώρος αφιερωμένος στις Θετικές Επιστήμες και τις σύγχρονες Τεχνολογίες, όπου η θεωρία συναντά το πείραμα και την πρακτική εφαρμογή. Γνωρίστε τον κόσμο των Επιστημών και της σύγχρονης Τεχνολογίας μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι εξερεύνησης και πειραματισμού. Δύο όροφοι με 57 διαδραστικά εκθέματα σας περιμένουν στον χώρο της Έκθεσης για να κάνουν αυτό το ταξίδι πραγματικότητα. Μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με βασικές αρχές των επιστημών, έννοιες των μαθηματικών, αλλά και σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα. (Ώρες: 20:00 ‒ 23:00)

Πειράματα με τίτλο: «Εκρηκτική Επιστήμη»

 

Τα πειράματα θα διαρκούν 15 λεπτά και θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην αμφιθεατρική Αίθουσα Πειραμάτων, στον δεύτερο όροφο του Athena, η επιστημονική ομάδα του πραγματοποιεί «ζωντανές» επιδείξεις πειραμάτων. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθήσουν εντυπωσιακά «εκρηκτικά» πειράματα μέσα από τα οποία θα ανακαλύψουν τα μυστικά της επιστήμης που κρύβονται πίσω από εντυπωσιακές φωτιές και εκρήξεις. (Ώρες: 20:00 ‒ 23:00)

Εισαγωγικό Εργαστήριο στο Wolfram Mathematica στη Βιβλιοθήκη

Οι συμμετέχοντες σε αυτό το εισαγωγικό εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Mathematica, το οποίο οριοθετεί την αιχμή της υπολογιστικής τεχνολογίας και αποτελεί το βασικό εργαλείο υπολογισμών για εκατομμύρια πρωτοπόρους σε πολλές και διαφορετικές ειδικότητες, καθώς και για εκπαιδευτικούς, φοιτητές κ.λπ.. Το Mathematica είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με τα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες, τα Οικονομικά, αλλά και άλλους τομείς όπως η Μηχανική μάθηση, τα Νευρωνικά δίκτυα και η Τεχνητή Nοημοσύνη, η Τρισδιάστατη Εκτύπωση και η Γεωμετρία, η ανάλυση και Επεξεργασία Γεωγραφικών, Κοινωνικών, Οικονομικών, Πολιτιστικών και Γλωσσολογικών Δεδομένων κ.λπ.. Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε αποκλειστική συνεργασία με τη Wolfram Research, προσφέρει στο κοινό της δωρεάν χρήση του Mathematica που βρίσκεται εγκατεστημένο σε δύο σταθμούς εργασίας. Το εργαστήριο που απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και φοιτητές, θα διεξαχθεί από τον κο Βασίλη Παπακωνσταντίνου, σύμβουλο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. (Ώρα 20:00 – 21:30)


Για την συμμετοχή απαραίτητη είναι η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση στο τηλ.: 210 9469631. Συνολικά θα διατεθούν θέσεις για 15 άτομα.

Αναγνώσεις βιβλίων για τους Αστερισμούς για παιδιά Ε' και ΣΤ' δημοτικού

Το νεανικό τμήμα της βιβλιοθήκης προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους και φίλες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού σε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει αναγνώσεις σχετικές με τους αστερισμούς, ανάπτυξη ερωτημάτων γι' αυτούς και εύρεση των απαντήσεων μέσα από τις συλλογές της βιβλιοθήκης. Συμπληρωματικά, επιστήμονες του Ιδρύματος θα απαντήσουν στα ερωτήματα των παιδιών και θα τα συνοδεύσουν για νυχτερινή αστροπαρατήρηση στα τηλεσκόπια που θα είναι εγκατεστημένα στον προαύλιο χώρο της οδού Πεντέλης.  (Ώρα 20:00 – 21:30)


Για την συμμετοχή απαραίτητη είναι η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση στο τηλ.: 210 9469631. Συνολικά θα διατεθούν θέσεις για 20 άτομα.

UΤech Lab


To Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό σε μία επίσκεψη γνωριμίας με το UΤech Lab, ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για νέους/νέες, που είναι στοχευμένο στην σύγχρονη τεχνολογία. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους, μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να φωτογραφηθούν για λίγα λεπτά στην μεγάλη «πράσινη οθόνη» που διαθέτει με φόντο εντυπωσιακά πλάνα από την πλανηταριακή παράσταση «Η Ζωή στο Σύμπαν». Εναλλακτικά θα μπορούν να φωτογραφηθούν ως χημικοί με φόντο τα εκρηκτικά πειράματα που παρουσιάζονται στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Athena. Οι φωτογραφίες θα αποστέλλονται αμέσως με email στους φωτογραφιζόμενους χωρίς κόστος και το Ίδρυμα Ευγενίδου δεν θα κρατάει αρχείο των εν λόγω φωτογραφιών. (Ώρες 20:00 – 23:00)

Έκθεση εικαστικών «Clouds: Τέχνη και Τεχνολογία» της Ειρήνης Δανιόλου Νεοφύτου και Ζέττας Αντσακλή


Κάτω από τον «έναστρο» ιστορικό θόλο του παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιουργήθηκε ένα σκηνικό εικαστικό, με τα ζωγραφικά έργα της Ειρήνης Δανιόλου Νεοφύτου και τις φωτογραφικές «cloudscape» λήψεις της Ζέττας Αντσακλή, που μας παροτρύνουν να παρατηρήσουμε την αέναη τροχιά των νεφών που χαρίζουν στη ζωή μας ανεπανάληπτη ομορφιά. Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Κλέα Σουγιουτζόγλου. Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.(Ώρα 20:00 – 24:00).

Στις δραστηριότητες του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας Athena απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία ανά δραστηριότητα.

Για την συμμετοχή στις δράσεις της Βιβλιοθήκης απαραίτητη είναι η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση. Η συμμετοχή στο UTech Lab, η αστροπαρατήρηση με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης, και η επίσκεψη στην έκθεση εικαστικών «Clouds: Τέχνη και Τεχνολογία», δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Χειλεανάγνωση. Σημειώνεται επίσης ότι το ένα από τα τηλεσκόπια θα είναι προσαρμοσμένο έτσι, ώστε να εξυπηρετεί χρήστες/χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΙΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ SHENZOU 23

Τech & Science / Πειράματα με έμβρυα και καλλιέργειες ρυζιού στο διάστημα: Τι θα δοκιμάσει η Κίνα στην αποστολή Shenzhou-23

Η αποστολή προς τον διαστημικό σταθμό Tiangong περιλαμβάνει περισσότερα από 100 πειράματα, ενώ ένας από τους αστροναύτες θα παραμείνει σε τροχιά για έναν χρόνο
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Μια startup του Πίτερ Θίελ θέλει να βάζει τους δημοσιογράφους σε «δίκη» με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / Μια startup του Πίτερ Θίελ θέλει να βάζει τους δημοσιογράφους σε «δίκη» με τεχνητή νοημοσύνη

Το Objection υπόσχεται να ελέγχει δημοσιεύματα με τεχνητή νοημοσύνη και χρεώνει από 2.000 δολάρια για κάθε αμφισβήτηση. Οι επικριτές του βλέπουν ένα νέο εργαλείο πίεσης απέναντι σε ρεπόρτερ, εμπιστευτικές πηγές και ερευνητική δημοσιογραφία.
THE LIFO TEAM
INSTAGRAM INSTANTS

Τech & Science / Instagram Instants: Πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη νέα λειτουργία της πλατφόρμας

Το Instagram λάνσαρε παγκοσμίως τη νέα λειτουργία, επιχειρώντας να επιστρέψει στην πιο αυθόρμητη κοινοποίηση φωτογραφιών, με περιεχόμενο που εξαφανίζεται και θυμίζει εφαρμογές όπως το BeReal και το Snapchat
THE LIFO TEAM
Η Oprah έβαλε το Claude να ρωτήσει τον δημιουργό του γιατί χτίζει μια AI που φοβάται ο ίδιος

Τech & Science / Η Oprah έβαλε το Claude να ρωτήσει τον δημιουργό του γιατί χτίζει μια AI που φοβάται ο ίδιος

Από τα παιδιά που μιλούν κρυφά με chatbots μέχρι το Πεντάγωνο και ένα νέο μοντέλο που «μοιάζει με όπλο», οι ιδρυτές της Anthropic εξήγησαν στην Oprah γιατί η AI δεν είναι πια απλώς εργαλείο, αλλά ζήτημα εμπιστοσύνης.
THE LIFO TEAM