NASA: Το Perseverance στον Άρη είδε «κάτι που δεν έχει δει ποτέ κανείς»

NASA: Το Perseverance στον Άρη είδε «κάτι που δεν έχει δει ποτέ κανείς» Facebook Twitter
0

Μετά από σύντομο διάλειμμα, το ρομποτικό ρόβερ της NASA, Perseverance, επέστρεψε στη διερεύνηση πετρωμάτων στον κρατήρα Jezero του πλανήτη Άρη.

Η διακοπή των ερευνών έγινε την περίοδο της ηλιακής σύζευξης, κατά την οποία ο Ήλιος βρισκόταν μεταξύ Γης και Άρη. Τα προβλήματα επικοινωνίας άρχισαν στις 2 Οκτωβρίου αλλά στις 19 Οκτωβρίου το όχημα άρχισε ξανά τις εργασίες.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Perseverance είναι η συλλογή δειγμάτων από βράχους και χώμα στον πλανήτη Άρη, που θα επιστραφούν στη Γη από μελλοντικές αποστολές. Και όπως έγινε γνωστό, κατάφερε να ξύσει μια συγκέντρωση βράχων που ενδεχομένως σχηματίστηκαν εντός νερού που βρισκόταν σε υγρή μορφή.

«Κοιτάζοντας μέσα για να δω κάτι που δεν έχει δει ποτέ κανείς. Έξυσα ένα μικρό μέρος αυτού του βράχου για να απομακρύνω το στρώμα της επιφάνειας και να ρίξω μια ματιά από κάτω. Πλησιάζω στον επόμενο στόχο μου για λήψη δειγμάτων από τον Άρη», έγραψαν στο Twitter οι επικεφαλής της αποστολής του Perseverance, εκ μέρους του οχήματος. 

Μετά το σπάσιμο των βράχων, το Perseverance έστειλε εικόνες στην επιστημονική ομάδα και αυτό που φαινόταν ήταν μια συστοιχία από κοκκώδη ορυκτά και ιζήματα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ