Μια μοναδική σύνθεση φωτογραφιών από την Cassiopeia A (Cas A) μοιράστηκε στον επίσημο λογαριασμό της η NASA

 

Για την εικόνα συνεργάστηκαν τρία διαφορετικά παρατηρητήρια, αποτυπώνοντας το 300 ετών υπόλειμμα που δημιούργησε μία έκρηξη supernova ενός τεράστιου αστεριού, που απέχει από τη γη μας 11 χιλιάδες έτη φωτός.

 

Τα διαφορετικά χρώματα στην εικόνα, αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές πληροφορίες που συνέλεξε κάθε ένα από τα παρατηρητήρια. Αυτές δίνουν στους αστρονόμους μία ολιστική άποψη της Cas A. 

 

Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει τα δεδομένα στο υπέρυθρο φως που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Spitzer Space Telescope. Αποκαλύπτει την θερμή σκόνη στο εξωτερικό κέλυφος, με θερμοκρασίες περίπου 10 βαθμών Κελσίου. Το κίτρινο χρώμα, είναι δεδομένα από το τηλεσκόπιο Hubble στο ορατό φως: μία λεπτή, νηματώδης δομή αερίου θερμοκρασίας 10.000 βαθμών Κελσίου.

 

Όσο για το μπλε και το πράσινο, πρόκειται για ακτινοβολίες ακτίνων Χ, που συνέλαβε ο φακός του ChandraXray  της NASA. Καυτά αέρια σε θερμοκρασίες 10 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Το υλικό που εκτινάχθηκε από την supernova προσέκρουσα στα περιβάλλοντα αέρια και την σκόνη, με ταχύτητες 10 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα.

 

NASA: Η Κασσιόπη σε όλη της την δόξα - Μια εκπληκτική εικόνα με ό,τι άφησε πίσω της η έκρηξη supernova
Παλιότερη ανάλυση των NASA/CXC/SAO

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr