Μπαταρία για gadgets από αλουμίνιο που φορτίζεται σε 1'

Μπαταρία για gadgets από αλουμίνιο που φορτίζεται σε 1' Facebook Twitter
0
Μπαταρία για gadgets από αλουμίνιο που φορτίζεται σε 1' Facebook Twitter

Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εφήυραν έναν νέο τύπο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας που μπορεί φορτιστεί στον χρόνο - ρεκόρ του ενός λεπτού, αναφέρει με δημοσίευμά του ο Guardian.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford υποστηρίζουν ότι ο νέος τύπος μπαταρίας ιόντων αλουμινίου, προσφέρει μια οικολογική αναλλακτική λύση στις κοινές αλκαλικές μπαταρίες καθώς και σε αυτές τύπου "ιόντων λιθίου" που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα gadgets, προσφέροντας παράλληλα ταχύτατους χρόνους φόρτισης "άνευ προηγουμένου".

"Εκατομμύρια καταναλωτές χρησιμοποιούν τις κοινές μπαταρίες τύπου ΑΑ των 1,5 volt. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μας από ιόντα αλουμινίου παράγει δύο volt ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή περισσότερο από όσο έχει επιτευχθεί ποτέ με τη χρήση αλουμινίου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής χημείας Hongjie Dai, στο επιστημονικό περιοδικό 'Nature'.

Η νέα μπαταρία που είναι σε δοκιμαστική φάση, εκτός από φιλική προς το περιβάλλον, είναι πιο ανθεκτική αφού μπορεί να φοτριστεί 7.500 φορές χωρίς να χάσει τη χωρητικότητά της, εν συγκρίσει με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που δεν ξεπερνούν τους 1.000 κύκλους φόρτισης, ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα εύκαμπτη. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μελλοντικές κυρτές ή εύκαμπτες συσκευές. 

Δείτε το σχετικό βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, που απεικονίζει την εν λόγω μπαταρία να φορτίζει σε ένα λεπτό:

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ