ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Drone μετέφερε πνεύμονες μεταξύ δύο νοσοκομείων για μεταμόσχευση: «Δεν είχε γίνει ποτέ ξανά»

Καναδάς: Drone μετέφερε πνεύμονες μεταξύ δύο νοσοκομείων: Μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / UNSPLASH
0

Ένας Καναδός χειρουργός πραγματοποίησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, «αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά»: να μεταμοσχεύσει έναν πνεύμονα, τον οποίο είχαν μεταφέρει λίγα λεπτά νωρίτερα με τη βοήθεια ενός drone, μεταξύ δύο νοσοκομείων στο κέντρο του Τορόντο.

«Αποδείξαμε, κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, ότι είναι δυνατόν να γίνει χωρίς κίνδυνο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Σαφ Κεσαβτζί, ο οποίος συνεργάστηκε με τεχνική ομάδα για δύο χρόνια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η πτήση.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος διέσχισε πετώντας μία απόσταση 1,2 χιλιομέτρου σε λιγότερο από 10 λεπτά, ξεκινώντας την πτήση του από το νοσοκομείο Toronto Western για να προσγειωθεί αργότερα στη στέγη του γενικού νοσοκομείου της πόλης.

Κατόπιν, οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν, με επιτυχία, σε έναν 60χρονο ασθενή, που έπασχε από πνευμονική ίνωση.

Η μεταφορά με τη βοήθεια ενός drone έγινε με ένα ειδικό ψυγείο «που διατηρούσε τις παραμέτρους θερμοκρασίας του οργάνου» προκειμένου αυτό να είναι «βιώσιμο για μεταμόσχευση».

«Πιστεύω ότι οι τεχνολογίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν τεράστια δυναμική ώστε αυτά να καθιερωθούν στον υγειονομικό τομέα», είπε ο Μίκαελ Κάρντιναλ, αντιπρόεδρος της Unither Bioélectronique, της εταιρείας βιοτεχνολογίας που εκτέλεσε την πτήση.

Το μόσχευμα διέσχισε με τη βοήθεια του drone το «αστικό και περίπλοκο» περιβάλλον του κέντρου του Τορόντο με αυτοματοποιημένο τρόπο, υπό την ανθρώπινη επίβλεψη.

«Η πρόκληση τώρα είναι να προσαρμόσουμε αυτήν την τεχνολογία προκειμένου να την καταστήσουμε προσβάσιμη στους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε ο Κεσαβτζί, ειδικός στη μεταμόσχευση πνευμόνων, υπενθυμίζοντας πως ο πνεύμονας είναι «το πιο ευαίσθητο από όλα τα ανθρώπινα όργανα» για να συντηρηθεί και να μεταφερθεί.

Ο χρόνος είναι ο πιο κρίσιμος περιορισμός για τη μεταφορά οργάνων. Η εμπειρία δείχνει πως η τεχνολογία παράδοσης με drone θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί το υπάρχον σύστημα μεταφοράς οργάνων και να μειωθεί το κόστος.

Τον Απρίλιο του 2019, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε ανάλογη πτήση μεταφέροντας ένα νεφρό σε ένα νοσοκομείο στο Μέριλαντ, στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM