Αν η θερμοκρασία της Γης ανέβει 3 βαθμούς, οι καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο θα αυξηθούν κατά 100%

Αν η θερμοκρασία της Γης ανέβει 3 βαθμούς, οι καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο θα αυξηθούν κατά 100% Facebook Twitter
1

Ευρωπαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση 40% των καμένων εκτάσεων από πυρκαγιές στις χώρες της Μεσογειακής Ευρώπης αν η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου και κατά 100% στους τρεις βαθμούς.

Αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, θα πρέπει να αναμένονται σημαντικά πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές στις μεσογειακές χώρες της Νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη.

Οι Ισπανοί και Ιταλοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Τούρκο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications, εκτιμούν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά ενάμιση βαθμό θα προκαλέσει πιο έντονες συνθήκες ξηρασίας στη νότια Ευρώπη (και στην Ελλάδα), οδηγώντας σε μια αύξηση κατά 40% της συνολικής περιοχής που θα καίγεται έως το 2100.

Αν μάλιστα η κλιματική αλλαγή ξεφύγει από κάθε έλεγχο και επιβεβαιωθούν τα πιο δυσοίωνα σενάρια περί αύξησης της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, τότε η έκταση των καμένων περιοχών στις μεσογειακές χώρες μπορεί να αυξηθεί κατά 100%, δηλαδή να διπλασιασθεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η Μεσογειακή Ευρώπη είναι άκρως ευάλωτη στις πυρκαγιές. Ένα κλίμα ολοένα πιο ζεστό και ξηρό θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο το ξέσπασμα πυρκαγιών στο μέλλον.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο Ευρωπαϊκός Νότος έχει κάθε λόγο να επιθυμεί η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι η μικρότερη δυνατή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Οι επιστήμονες μέτρησαν τον (ποσοτικό) συσχετισμό ανάμεσα θερμοκρασία και ξηρασία. Και συμπέραναν (σωστά) ότι η αυξημένη ξηρασία θα οδηγήσει νομοτελειακά σε περισσότερες και πιο εκτεταμένες πυρκαγιές.Αλλά δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές. Είναι και οι καλλιέργειες. Αυξημένη ξηρασία σημαίνει μικρότερες σοδειές. Και επειδή οι αγρότες δεν θα αποδεχτούν μικρότερες σοδειές, θα αυξηθεί η καταλήστευση του υδροφόρου ορίζοντα. Κάτι που θα επιδεινώσει την ξηρασία κ.ο.κ. Δηλαδή ένας φαύλος κύκλος.Για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα σαν χώρα. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο. Αλλά για την ξηρασία, την πρόληψη των πυρκαγιών και τις μειωμένες σοδειές, μπορούμε να κάνουμε. Αρκει να θελήσει η κοινωνία (συναίνεση), να σταματήσει ο καθένας να βλέπει μόνο το ατομικό του συμφέρον και να υπάρξει ένας σωστός σχεδιασμός από τους υπέυθυνους. Ξέρω, ονειρεύομαι. Δεν γίνονται αυτά στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Που σε λίγο θα πάψει να είναι φαιδρά λόγω έλλειψης νερού.