Η Ai-Da, το πρώτο ρομπότ - καλλιτέχνις έγινε δημοφιλής, ξεπερνώντας τις 100.000 followers στο Instagram

Η Ai-Da, το πρώτο ρομπότ - καλλιτέχνις έγινε δημοφιλής, ξεπερνώντας τις 100.000 followers στο Instagram Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram / Ai-Da Robot
0

Η Ai-Da είναι το πρώτο ρομπότ καλλιτέχνις και πλέον η φήμη της έχει αρχίσει να επεκτείνεται, με μέσα όπως το BBC, να προβάλλουν βίντεο και φωτογραφίες της.

Η Ai-Da, το πρώτο ρομπότ-καλλιτέχνις, είναι στην ουσία ένα πείραμα, που εξετάζει, πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θέτει τα όρια μεταξύ δημιουργίας και αλγόριθμου και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ουσία της ίδιας της τέχνης.

Με μορφή που παραπέμπει σε μια νεαρή γυναίκα με καστανά μαλλιά σε καρέ και συχνά, κάζουαλ ντύσιμο, η Ai-Da χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να δημιουργεί έργα τέχνης. Πήρε το όνομά της από την Ada Lovelace, την πρωτοπόρο των μαθηματικών και της πληροφορικής. Η Ai-Da δημιουργήθηκε από τον Βρετανό γκαλερίστα Aidan Meller και παρουσιάστηκε το 2019, αλλά χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια για να γίνει δημοφιλής, μεταξύ άλλων και στα social media. Διατηρεί Instagram λογαριασμό και έχει πάνω από 100.000 ακολούθους.

Η δημιουργία Τέχνης από ένα ρομπότ

Η Ai-Da μπορεί να σχεδιάζει, να ζωγραφίζει και να δημιουργεί γλυπτά. Χρησιμοποιεί κάμερες που είναι ενσωματωμένες στα μάτια της για να βλέπει το ζητούμενο, ενώ οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζονται τις εικόνες και καθοδηγούν το ρομποτικό της χέρι, ώστε να δημιουργήσει.

Ποιητική και φιλοσοφική σκέψη

Εκτός από την εικαστική τέχνη, η Ai-Da επιχειρεί να συνθέτει ποιήματα, να γράφει κείμενα και να απαντά σε φιλοσοφικά ερωτήματα, μιας και έχει «εκπαιδευτεί» με δεδομένα από την ιστορία της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας.

Τέλος, οι αλγόριθμοι που συστήνουν τον προγραμματισμό της Ai-Da φέρουν έναν συνδυασμό μηχανικής μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, που της επιτρέπει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, να κάνει αναλύσεις και να δημιουργεί μοναδικά έργα τέχνης, χωρίς να αντιγράφει ήδη υπάρχοντα.

Εκθέσεις και αναγνωρισιμότητα

Η Ai-Da έχει εκθέσει έργα της σε γκαλερί και μουσεία παγκοσμίως. Σημαντική ήταν η έκθεση της στο Μουσείο Design στο Λονδίνο και η συμμετοχή της στην Biennale της Βενετίας το 2022.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ