Όταν ένας γκατζετάκιας ακούει το όνομα RED το μυαλό του πάει (δικαιολογημένα) στις πολύ ακριβές βίντεο κάμερες που παράγουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας και με τις οποίες έχουν γυριστεί πολλές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ (Elysium, The Network, Jurassic World, Τhe Tree of Life και δεκάδες άλλες). Πριν λίγο καιρό ή ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να κυκλοφορήσει ένα τρομερό κινητό, ίσως το απόλυτο κινητό του μέλλοντος, το οποίο μάλιστα είχε πει ότι θα ονομαζόταν Hydrogen One. Και ακριβώς όπως και η RED κάμερες (γνωστές στην κινηματογραφική βιομηχανία για το σχεδιασμό τους και τις εξαιρετικές 8Κ επιδόσεις σε κορυφαίες κινηματογραφικές ταινίες) έτσι και αυτό το κινητό έχει τολμηρό σχεδιασμό, θα παράγει εκπληκτικά αποτελέσματα σε φωτογραφίες και βίντεο και τέλος, θα είναι πανάκριβο! Κι όμως, με αρχική τιμή περίπου 1.195 δολάρια για την έκδοση σε αλουμίνιο (χωρίς φόρο) και 1.595 δολάρια για την έκδοση σε τιτάνιο, τα πρωτότυπα Hydrogen One πριν λίγο καιρό άρχισαν να περνάνε από χέρια διασήμων, με τον Μπρατ Πιτ και τον Ντέιβιντ Φίντσερ να δηλώνουν ότι θέλουν να το αποκτήσουν αμέσως.

 

Ο βασικός λόγος και το μεγάλο πλεονέκτημα του Hydrogen One είναι ότι πρόκειται για ένα έξυπνο κινητό που θα τρέχει Android OS αλλά θα έχει μερικά πρόσθετα (και πρωτοποριακά) χαρακτηριστικά που «πρόκειται να σπάσουν το καλούπι της συμβατικής σκέψης». Η πιο εκπληκτική ανακοίνωση της εταιρείας ήταν ότι το κινητό θα έχει «ολογραφική» οθόνη. Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες τι συνεπάγεται το ολογραφικό και πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι αυτή η λειτουργία σε ένα κινητό, η συσκευή παρά την υψηλή τιμή της ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε χρόνο ρεκόρ εξαντλώντας έτσι όλες τις προπαραγγελίες. Μιλάμε για ένα κινητό που έρχεται εξοπλισμένο με οθόνη 5.7" ιντσών, χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή ανάλυση. Απ' ότι λέει η εταιρεία, όμως, πρόκειται για ένα "καθηλωτικό panel" που φέρει κάποια κλειστού τύπου νανοτεχνολογία η οποία της επιτρέπει να εναλλάσσει μεταξύ των διαφόρων μέσων προβολής (Stereo 2D, Stereo 3D, VR 2D, VR 3D, AR, MR και Hydrogen 4-View) χωρίς να απαιτεί τη χρήση ειδικών γυαλιών.

 

Σήμερα αποκαλύφθηκαν περισσότερα χαρακτηριστικά για το μυστικό αυτό project. Η τεχνολογία οθόνης της RED προέρχεται από μια αποκλειστική συνεργασία με ένα startup που ονομάζεται Leia Inc. (ναι, ακριβώς σαν το όνομα της πριγκίπισσας του Star Wars). Η Leia, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «ο κορυφαίος πάροχος λύσεων οριζόντιας προβολής φωτός για κινητά» γεννήθηκε το 2014 μέσα από τα ερευνητικά εργαστήρια της HP. Η RED, τώρα, από μέρους της έχει πραγματοποιήσει μια στρατηγική επένδυση σε αυτήν την εταιρεία ως μέρος μιας νέας εταιρικής σχέσης. Η βασική ιδέα είναι ότι η οθόνη θα προβάλλει τρισδιάστατα αντικείμενα τα οποία μπορούμε να δούμε από διαφορετικές γωνίες με κέντρο, πάντα, τη φυσική μας θέση. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή χαρτογράφησης θα μπορούσε θεωρητικά να μοιάζει με ένα μικρό μοντέλο μιας πόλης με τα κτίρια να βγαίνουν (κυριολεκτικά) έξω από την οθόνη. Θα είχαμε λοιπόν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε με τα αντικείμενα "πάνω" στην οθόνης μέσα από τις κινήσεις που θα ενεργοποιούν το υλικό που παρέχει η Leia (σε συνεργασία με άλλες εταιρείες τρισδιάστατου υλικού όπως η Synaptics). Ένα concept βίντεο που είχε κυκλοφορήσει η Leia πριν δύο χρόνια δείχνει μια ιδέα από το τι κρύβει το μέλλον των ολογραφικών οθονών.

 

 

 

Το Hydrogen One θα είναι μια αρθρωτή συσκευή (modular) η οποία θα επιτρέπει τη χρήση προσαρτημάτων (όπως τα Moto Mods της Μotorola) τα οποία θα βελτιώσουν την ικανότητα της ως καταγραφικό μέσο, ενώ για εκείνους που χρησιμοποιούν μια κάμερα της εταιρίας θα μετατρέπεται σε ένα πλήρως φορητό monitor και user interface. Παράλληλα η εταιρία ανακοίνωσε το Red Channel όπου χρήστης θα μπορεί να κατεβάζει υλικό ταινιών, ντοκιμαντέρ και παιχνιδιών ή να ανεβάζει το δικό του. Η συσκευή, στις τιμές που αναφέραμε πιο πάνω είναι διαθέσιμη για λίγες ακόμα προ-παραγγελίες. Μετά, ενδέχεται το κινητό να είναι πιο ακριβό. Το πακέτο θα περιλαμβάνει το κινητό και ένα φορτιστή USB Type-C αλλά η αποστολή των κινητών αναμένεται στους πρώτους μήνες του 2018. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το βρει εδώ: http://www.red.com/hydrogen