Fugaku: Αυτός είναι πλέον ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο- Και έχει μπει στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Fugaku: Αυτός είναι πλέον ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο- Και έχει μπει στη μάχη κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Ιαπωνία ανέκτησε την κορυφή της κατάταξης με τους ταχύτερους υπερ-υπολογιστές στον κόσμο, θέση στην οποία βρίσκεται πλέον ο Fugaku.

Με αυτό τον υπερυπολογιστή, που ανέπτυξαν το ερευνητικό ινστιτούτου Riken και η Fujitsu, η Ιαπωνία επέστρεψε στην κορυφή της κατάταξης Top500 για πρώτη φορά από το 2011, σπάζοντας την κυριαρχία των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Fugaku, με κόστος 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι εγκατεστημένος στο ινστιτούτο Riken, στην πόλη Κόμπε. Θα είναι πλήρως λειτουργικός τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά ήδη έχει μπει στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην ταυτοποίηση θεραπειών για τον κορωνοϊό, ανάμεσα σε περίπου 2.000 γνωστά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ακόμη δεν έχουν φτάσει στο στάδιο κλινικής δοκιμής.

Ήδη ο υπερυπολογιστής Fugaku έχει κάνει προσομοιώσεις για το πώς τα σταγονίδια του αναπνευστικού διασπείρονται σε χώρους γραφείων και κατάμεστα τρένα, όταν τα παράθυρα των βαγονιών είναι κλειστά. «Ελπίζω ότι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, που αναπτύχθηκε για τον Fugaku, θα συνεισφέρει σε σημαντικές προόδους για δύσκολες κοινωνικές προκλήσεις, όπως η Covid-19», δήλωσε ο Σατόσι Ματσουόκα, επικεφαλής του ινστιτούτου Riken.

Ο Fugaku μπορεί να κάνει πάνω από 415 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο και είναι 2,8 φορές ταχύτερος από τον Summit. Πρόκειται για τον αμερικανικό υπερυπολογιστή που ήταν στην κορυφή στις τελευταίες 4 λίστες Top500, που ανανεώνονται δύο φορές τον χρόνο.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM