Ερευνητές ανακάλυψαν γκλίτερ φιλικό προς το περιβάλλον

Ερευνητές ανακάλυψαν γκλίτερ φιλικό προς το περιβάλλον Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το γκλίτερ τα τελευταία χρόνια, δεν περιορίζεται μόνο στις κατασκευές και τη μόδα.

Σήμερα, τείνει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, από τη χρήση του σε επαγγελματικές φωτογραφήσεις και παιδικές κατασκευές, μέχρι τα λουκ των Gen Zers και όχι μόνο, στα outfits για τις βραδινές εξορμήσεις τους.

Με τη χρήση του γκλίτερ, εκτοξεύεται στην ατμόσφαιρα πλήθος ουσιών που μολύνουν τον πλανήτη, μιας και δεν προέρχεται από αγνά και άκακα στοιχεία της φύσης. Η επιστήμη έχει εισηγηθεί πολλές φορές για την καθολική απαγόρευση του γκλίτερ, στο πλαίσιο της δράσης, κυρίως κατά των μικροπλαστικών, από τα οποία αποτελείται.

Ερευνητές ανακάλυψαν γκλίτερ φιλικό προς το περιβάλλον Facebook Twitter

Μια ομάδα όμως, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, βρήκε τη λύση. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Chemosphere, ανακάλυψαν το υποκατάστατο των συμβατικών γκλίτερ, που έχει βάση του, την κυτταρίνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του γκλίτερ από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και του νεοαναπτυχθέν  γκλίτερ από νανοκρυσταλλική κυτταρίνη (CNC). Κατέληξαν, στο συμπέρασμα ότι το γκλίτερ PET σημείωσε ξεκάθαρη αρνητική οικολογική επίδραση κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ενώ το γκλίτερ CNC, δεν είχε καμία.

Η νομοθεσία για την απόσυρση του γκλίτερ

Τον Οκτώβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των μη βιοδιασπώμενων πλαστικών γκλίτερ. Από το 2027, αναμένεται επίσης να σταματήσει η παραγωγή και οι πωλήσεις καλλυντικών που περιέχουν πλαστικά γκλίτερ, ενώ από το 2029 θα ακολουθήσουν και τα προϊόντα που εκκολάπτονται στην επιφάνεια. Μετά τις αντιδράσεις στη βιομηχανία, κυρίως των καλλυντικών προϊόντων, ο αντιπρόεδρος του Environmental Working Group, Homer Swei, εξήγησε ότι «οι κύριες ανησυχίες [με τα καλλυντικά που έχουν γκλίτερ] συνδέονται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις έμμεσες τους στη δημόσια υγεία».
 

Ερευνητές ανακάλυψαν γκλίτερ φιλικό προς το περιβάλλον Facebook Twitter

Από τη δική της την πλευρά, η makeup artist Danessa Myricks, που έχει ιδρύσει και δική της σειρά καλλυντικών, εκπροσώπησε όσους θέλουν να συμμορφωθούν με τη «σωστή κατεύθυνση» καθώς εξήγησε ότι « κινούμαστε προς μια πιο βιώσιμη και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη βιομηχανία. Τελικά, αυτή η νέα εντολή θα απαιτήσει από τις μάρκες να είναι πιο καινοτόμες, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά».

 
 
 


 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM
Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM