Έρευνα: Το πολύ καθισιό κάνει κακό στην υγεία αλλά υπάρχει «λύση»

Έρευνα: Το πολύ καθισιό κάνει κακό στην υγεία αλλά υπάρχει «λύση» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Σίγουρα, όλοι κάποια στιγμή έχουμε ακούσει για τα αρνητικά του να κάθεσαι όλη μέρα, κάθε μέρα. Παράλληλα, οι λεγόμενες δουλειές γραφείου δεν φαίνεται να αφήνουν πολλά περιθώρια για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Ωστόσο, λύσεις υπάρχουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις του παρατεταμένου καθισιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέντε λεπτά χαλαρού περπατήματος κάθε μισή ώρα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποφύγει τις περισσότερες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής.

Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και δεκαετίες ότι το καθισιό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου, δήλωσε ο Κέιθ Ντίαζ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής συμπεριφορικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Όμως, μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πόση ώρα μπορείτε να κάθεστε και πόσο συχνά πρέπει να κινείστε.

Οι ερευνητές προτείνουν αυτό το αργό περπάτημα ανά μισάωρο με στόχο, όπως αναφέρει ο Ντίαζ «να σπάσει το καθισιό με κάποια κίνηση». Για τη μελέτη αυτή μετρήθηκαν διάφοροι δείκτες υγείας σε διαφορετικούς συνδυασμούς φάσεων καθισιού και περπατήματος. 

Αν πάλι τα μόλις πέντε λεπτά ανά μισάωρο φαίνονται πολλά τότε ακόμα και το ένα λεπτό περπάτημα ανά ώρα αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση στους συμμετέχοντες. 

Σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν γενικά υγιείς ενήλικες, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις μπορεί να δουν ακόμη μεγαλύτερο όφελος, τονίζουν οι επιστήμονες. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Τech & Science / Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο «πρόβλημα του κασσίτερου»: Ο κασσίτερος από την Κορνουάλη διακινούνταν στη Μεσόγειο από την Εποχή του Χαλκού, αλλάζοντας την εικόνα της προϊστορικής Βρετανίας
LIFO NEWSROOM
Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση;

Τech & Science / Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση

Μελέτη 20 ετών σε ορεινούς γορίλες αποκαλύπτει πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία και την αναπαραγωγή – και τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Τech & Science / Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Με τη βοήθεια ακτινογραφιών και τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές αποκωδικοποίησαν έναν καμένο πάπυρο από την Ηράκλεια, αποκαλύπτοντας έργο του Φιλόδημου, μαθητή του Επίκουρου
LIFO NEWSROOM