Ερασιτέχνες ερευνητές ανοιχτού κώδικα έγιναν viral αναλύοντας σε real time τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ερασιτέχνες ερευνητές ανοιχτού κώδικα έγιναν viral αποσυναρμολογώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Με το ψευδώνυμο Intel Crab, ο δευτεροετής φοιτητής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα Justin Peden έχει γίνει μια απίθανη πηγή πληροφοριών σχετικά με τον εξελισσόμενο πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Από το δωμάτιο του φοιτητικού του κοιτώνα, ο 20χρονος κοσκινίζει δορυφορικές εικόνες, βίντεο του TikTok και feeds ασφαλείας, κοινοποιώντας στοιχεία, όπως μετακινήσεις στρατευμάτων και μοντέλα αεροσκαφών, σε περισσότερους από 220.000 οπαδούς στο Twitter. Ο Peden δήλωσε ότι οι αναρτήσεις του έχουν φτάσει σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους και ο αριθμός των ακολούθων του έχει αυξηθεί κατά 50.000 άτομα τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Twitter.

Σήμερα, ο Peden είναι μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της υπηρεσίας πληροφοριών ανοικτού κώδικα (OSINT- από τα αρχικά του Open-source intelligence) στο Twitter.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ερευνητές OSINT δρουν στο παρασκήνιο των πολεμικών συρράξεων τουλάχιστον από το 2014, συνεργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο για να χτενίσουν ελεύθερα διαθέσιμες πηγές όπως οι χάρτες Google και η υπηρεσία δορυφορικών εικόνων Maxar Technologies. Διεξάγουν δημοσίως το είδος της εργασίας που κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών πίσω από κλειστές πόρτες.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία, οι ερασιτέχνες ερευνητές OSINT έχουν προκαλέσει το δημόσιο ενδιαφέρον. Εξειδικευμένοι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter, όπως οι Intel Crab, Calibre Obscura και Aurora Intel, έχουν καθηλώσει ένα πεινασμένο για πληροφορίες κοινό με την ανάλυση των βασικών κινήσεων της ρωσικής εισβολής, χρησιμοποιώντας νέες διαθέσιμες τεχνολογίες που παρέχουν ανάλυση σε πραγματικό χρόνο για κρίσιμα ερωτήματα, όπως η υποτιθέμενη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων ή η ρωσική φάλαγγα 40 μιλίων έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Ο ερασιτέχνης ερευνητής OSINT Calibre Obscura έχει πάνω από 105.000 οπαδούς στο Twitter και έγινε γνωστός για την έρευνά του στον εντοπισμό όπλων. Το κύρος του έχει αυξηθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Ο ερασιτέχνης ερευνητής OSINT Calibre Obscura έχει πάνω από 105.000 οπαδούς στο Twitter και έγινε γνωστός για την έρευνά του στον εντοπισμό όπλων. Το κύρος του έχει αυξηθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν ο λογαριασμός του αυξήθηκε κατά περίπου 20.000 followers τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ξεκίνησε επίσης έναν διαφορετικό λογαριασμό με έναν άλλο ερασιτέχνη ερευνητή OSINT με την ονομασία Ukraine Weapons Trackers, ο οποίος αυξήθηκε σε περισσότερους από 190.000 followers σε λιγότερο από ένα μήνα.

S
Με το ψευδώνυμο του Twitter Intel Crab, ο Justin Peden μοιράζεται τα ευρήματά του για τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας με περισσότερους από 220.000 ακόλουθους. 

Ενώ ορισμένες αναλύσεις OSINT προέρχονται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες σε μέρη όπως το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury, ο Peden δήλωσε ότι ερασιτέχνες OSINT όπως ο ίδιος μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες ενημερώσεις σχετικά με τα γεγονότα της σύγκρουσης, χάρη στη διαθεσιμότητα προσβάσιμων διαδικτυακών πληροφοριών και την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία.

Πολλοί ερασιτέχνες του OSINT ξεκίνησαν τη δράση τους με τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος ξεκίνησε το 2011, και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Οι ερευνητές του OSINT χρησιμοποιούν πληροφορίες ελεύθερα προσβάσιμες στον καθένα, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν βίντεο ασφαλείας και δορυφορικές εικόνες. Η κοινότητα ανταλλάσσει πληροφορίες και συμβουλές πώς να τις αναλύσουν- από ετικέτες γεωγραφικού εντοπισμού έως σειριακούς αριθμούς. Αφού χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να εντοπίσουν οτιδήποτε, από στρατιωτική δραστηριότητα έως ροές όπλων, οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Discord, το Twitter και το Facebook.

Στην κοινότητα υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ πιο επαγγελματικών οργανώσεων, όπως το ερευνητικό μέσο Bellingcat που ιδρύθηκε το 2014, και χομπίστες όπως το Intel Crab, οι οποίοι συχνά στερούνται επίσημης εκπαίδευσης. Το Bellingcat συχνά ενσωματώνει το έργο ερασιτεχνών στις δικές του έρευνες.  

Ο Peden άρχισε να ασχολείται με την έρευνα OSINT ως 13χρονος, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία. Δημιούργησε έναν λογαριασμό στο Twitter προσποιούμενος ότι ζει στο Ντονμπάς, προκειμένου να δικτυωθεί με Ουκρανούς που ζούσαν στην περιοχή, με τους οποίους μιλούσε χρησιμοποιώντας το Google Translate. Είπε ότι ο λογαριασμός είχε λιγότερους από 200 οπαδούς.

Μπήκε μετά στα βαθιά με τους ερασιτέχνες παρατηρητές των συγκρούσεων, οι οποίοι συγκεντρώνονται σε διακομιστές Discord όπως το Project Owl, το οποίο έχει σχεδόν 30.000 μέλη. Πολλοί ερασιτέχνες όπως ο Peden έχουν κανονικές καθημερινές δουλειές - από την πληροφορική μέχρι την πώληση κοσμημάτων στο Etsy - ή είχαν στο παρελθόν κάποια σχέση με το στρατό. Μαζί ανταλλάσσουν συμβουλές για θέματα όπως η παρακολούθηση πτήσεων και οι ασύρματοι βραχέων κυμάτων από τη Γάζα μέχρι τη Συρία και την Ουκρανία.

Ο Calibre Obscura ξεκίνησε  την ενασχόλησή του το 2017, όταν ένιωσε απογοητευμένος από την έλλειψη προσοχής που έλαβαν εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το Obscura επικεντρώνεται στην ταυτοποίηση όπλων και στην παρακολούθηση της ροής και της προέλευσης των όπλων, κυρίως στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος δήλωσε ότι "πρακτικά κανείς" στην offline ζωή του δεν γνωρίζει για το διαδικτυακό του alter ego.

Ο O'Connor, ο αναλυτής από το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, δήλωσε ότι ενώ η Ουκρανία δεν είναι ο πρώτος πόλεμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η σύγκρουση επέτρεψε στην έρευνα OSINT να εισέλθει εκρηκτικά στη συνείδηση του κοινού. "Η Ουκρανία είναι κάτι που φαίνεται να έχει αιχμαλωτίσει την προσοχή του κόσμου, και πιθανώς προσφέρεται για να πάρουν οι άνθρωποι έναν λογαριασμό στο Twitter και να προσπαθήσουν να συμμετάσχουν στη μάχη".

Είπε ότι λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας υλικού από τις στρατιωτικές κινήσεις, οι κοινότητες OSINT έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημοσιοποίησή του στο ευρύ κοινό, το οποίο στη συνέχεια φιλτράρεται στα κύρια μέσα ενημέρωσης. "Σίγουρα απέκτησε μεγάλη εμβέλεια και προσοχή", δήλωσε ο O'Connor. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν μάλιστα ότι το έργο OSINT αξιοποιείται από τον ουκρανικό στρατό.

Παρόλα αυτά ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των λογαριασμών. "Εν μέσω μιας πολύ ενεργής σύγκρουσης, υπάρχει επίσης μια πληροφοριακή διαμάχη που διεξάγεται και στο διαδίκτυο", είπε. "Οι λογαριασμοί που διαθέτουν πολλούς followers, αν δημοσιεύσουν κάτι λάθος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαδοθεί πολύ γρήγορα.»

Με στοιχεία από το Rest of World

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ