Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την Ανταρκτική πριν από 430.000 χρόνια

Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την Ανταρκτική πριν από 430.000 χρόνια Facebook Twitter
0

Τα μικροσκοπικά σωματίδια στην κορυφή ενός βουνού στην Ανταρκτική αποτελούν την ένδειξη ότι ένας μετεωρίτης μήκους άνω των 90 με΄τρων εξερράγη πριν από 430.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τέτοιες εκρήξεις πιστεύεται ότι συμβαίνουν πολύ πιο συχνά από την πτώση μετεωριτών ή αστεροειδών που συνήθως αφήνουν κρατήρες στο έδαφος. Ο εντοπισμός αυτών των πετρωμάτων, ωστόσο, για τους επιστήμονες, είναι πολύ πιο δύσκολος, επειδή αφήνουν λίγα ίχνη.

«Οι αστεροειδείς πρέπει να είναι αρκετά μεγάλοι για να φτάσουν μέχρι το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα και να σχηματίσουν έναν κρατήρα στο έδαφος. Μικρότερα σωματίδια, σαν αυτά που βρέθηκαν στην Ανταρκτική, εκρήγνυνται στην ατμόσφαιρα ωστόσο δεν σχηματίζουν κρατήρα», δήλωσε ο Mark Boslough, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, ο οποίος έχει μελετήσει πολλές εκρήξεις μετεωριτών.

Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την Ανταρκτική πριν από 430.000 χρόνια Facebook Twitter

Ο Matthias van Ginneken, ερευνητικός συνεργάτης της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κεντ, συγκέντρωσε 17 πετρώματα από τον μετεωρίτη όλα μικρότερα του 1 χιλιοστού και αόρατα με γυμνό μάτι.

 «Παρατήρησα για πρώτη φορά ότι μερικά από αυτά έμοιαζαν σα να είχαν κολλήσει μαζί, κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί αν είχαν λιώσει. Θα σήμαινε πολλά αν τα πετρώματα αλληλεπιδρούν κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους όταν βρίσκονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία», δήλωσε ο van Ginneken, επικεφαλής της μελέτης που δημοσίευσε στο περιοδικό Science Advances την Τετάρτη.

Όπως μια έκρηξη στην ατμόσφαιρα δημιουργεί ένα σύννεφο αέριων μαζών που ταξιδεύει πολύ γρήγορα προς το έδαφος έτσι και σε αυτή την περίπτωση μετά την έκρηξη η άμορφη καυτή μάζα κατευθύνθηκε προς τη Γη, εξήγησε.

Η έκρηξη στου μετεωρίτη πάνω από την Ανταρκτική υπολογίζεται από τους επιστήμονες ότι έγινε πριν από περίπου 430.000 χρόνια, ενώ οι έρευνες έγιναν στα όρη, Sør Rondane Mountains.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ