Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Το απλό βράσιμο του νερού πριν την κατανάλωση ενδέχεται να αποτελεί μια «βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική» για τον περιορισμό της παγκόσμιας έκθεσης του πληθυσμού στα μικροπλαστικά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η καθημερινή αυτή πρακτική, βαθιά ριζωμένη σε πολλές ασιατικές χώρες, μπορεί να μειώσει σημαντικά την παρουσία νανοπλαστικών και μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό.

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο. Εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του αέρα, της τροφής και –σε αυξανόμενο βαθμό– του νερού που καταναλώνουμε. Παρότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμα άμεση αιτιώδης σχέση, αρκετές μελέτες έχουν ήδη συνδέσει την παρουσία μικροπλαστικών με καρδιαγγειακά νοσήματα και νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Η νέα έρευνα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Γκουανγκζού και το Πανεπιστήμιο Τζινάν στην Κίνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology Letters. Οι ερευνητές πρόσθεσαν νανοπλαστικά και μικροπλαστικά σε δείγματα νερού διαφορετικής σκληρότητας και τα έβρασαν για πέντε λεπτά.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: στο μαλακό νερό η συγκέντρωση των μικροπλαστικών μειώθηκε κατά 25%, ενώ στο πολύ σκληρό νερό –με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα όπως το ανθρακικό ασβέστιο– η μείωση έφτασε το 90%.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το ασβέστιο και άλλα μέταλλα στο σκληρό νερό σχηματίζουν κρούστα (π.χ. άλατα ή "πέτρα") κατά τη διάρκεια του βρασμού, παγιδεύοντας τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια.

«Αυτή η απλή στρατηγική βρασμού μπορεί να "απορρυπάνει" το πόσιμο νερό από νανο- και μικροπλαστικά και να μειώσει αποτελεσματικά την κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο», δήλωσε ο καθηγητής Ζιμίν Γιου, βιοϊατρικός μηχανικός και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η συνήθεια του βρασμού του νερού είναι βαθιά εδραιωμένη σε πολιτισμούς της Ασίας, όπως στην Κίνα, το Βιετνάμ και την Ινδονησία. Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτή η παραδοσιακή πρακτική μπορεί να αποδειχθεί σημαντική στη σύγχρονη εποχή ως μέτρο δημόσιας υγείας, ιδίως σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση μικροπλαστικών στο πόσιμο νερό.

Για την αποδοτικότερη απομάκρυνση μικροπλαστικών, οι ερευνητές συστήνουν τη χρήση ανοξείδωτων βραστήρων και φίλτρων, αποφεύγοντας τα πλαστικά σκεύη, ώστε να μη μεταφέρονται επιπλέον σωματίδια πλαστικού κατά τη διαδικασία.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του βρασμού σε διαφορετικά είδη πλαστικών και σε διαφορετικές συνθήκες νερού.

«Τα αποτελέσματά μας θέτουν τα θεμέλια για μελλοντική έρευνα με μεγαλύτερο δείγμα και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για στρατηγικές δημόσιας υγείας με στόχο τη μείωση της έκθεσης των ανθρώπων στα μικροπλαστικά», καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικής τεκμηρίωσης που εξετάζει τις σοβαρές συνέπειες των μικροπλαστικών στη δημόσια υγεία, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και της καθημερινής ευαισθητοποίησης.

Με πληροφορίες από Euronews

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM