Ανιχνεύθηκαν οι πρώτες δύο περιπτώσεις κατακλυσμικής συγχώνευσης μαύρης τρύπας με άστρο νετρονίων

Ανιχνεύθηκαν οι πρώτες δύο περιπτώσεις κατακλυσμικής συγχώνευσης μαύρης τρύπας με άστρο νετρονίων Facebook Twitter
PIXABAY
0

Δύο παρόμοιες περιπτώσεις κατακλυσμικής συγχώνευσης μελανών οπών με άστρα νετρονίων επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά οι αστροφυσικοί.

Με τη βοήθεια των βαρυτικών κυμάτων που δημιουργήθηκαν και ταξίδεψαν έως τη Γη, τα δύο περιστατικά ανιχνεύθηκαν από τα παρατηρητήρια βαρυτικών κυμάτων LIGO (ΗΠΑ) και VIRGO (Ευρώπης) με διαφορά δέκα ημερών το ένα επεισόδιο από το άλλο. Και στις δύο περιπτώσεις, πιθανότατα, η μαύρη τρύπα «κατάπιε» ολόκληρο το άστρο νετρονίων.

Τα βαρυτικά κύματα είναι «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου, που προκαλούνται από κινούμενα στο σύμπαν αντικείμενα μεγάλης μάζας. Στη διάρκεια της εξαετίας από τότε που έγινε η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων στη Γη (το 2015), έχουν εντοπιστεί συνολικά περισσότερα από 50 περιστατικά συγχώνευσης είτε μελανών οπών μεταξύ τους είτε ζευγαριών άστρων νετρονίων.

Τώρα, για πρώτη φορά οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters», ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα από τον συνδυασμό συγχώνευσης μαύρης τρύπας και άστρου νετρονίου. Η πρώτη συγχώνευση αφορούσε μία μαύρη τρύπα με μάζα περίπου εννέα φορές μεγαλύτερη του Ήλιου και ένα άστρο νετρονίων με 1,9 ηλιακές μάζες. Η δεύτερη αφορούσε μία μαύρη τρύπα με σχεδόν έξι ηλιακές μάζες και ένα άστρο νετρονίων με μιάμιση ηλιακή μάζα. Κανένα από τα δύο περιστατικά δεν ανιχνεύθηκε από οπτικό τηλεσκόπιο.

Οι αστρονόμοι έχουν επί δεκαετίες αναζητήσει άστρα νετρονίων γύρω από μαύρες τρύπες στον γαλαξία μας, αλλά δεν έχουν βρει ακόμη. Οι δύο πηγές των νέων βαρυτικών κυμάτων, με τις ονομασίες GW200105 και GW200115, βρίσκονται σε δύο άλλους γαλαξίες, σε απόσταση 900 εκατομμυρίων έως ενός δισεκατομμυρίου ετών φωτός από τη Γη, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τέτοια κατακλυσμικά περιστατικά συμβαίνουν με συχνότητα περίπου ένα τον μήνα σε μία ακτίνα ενός δισεκατομμυρίου ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

Τα βαρυτικά παρατηρητήρια LIGO, Virgo και KAGRA (Ιαπωνίας) έχουν βελτιώσει τους ανιχνευτές τους και ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο παρατηρήσεων, που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022. Ο ευρωπαϊκός ανιχνευτής VIRGO βρίσκεται κοντά στην Πίζα της Ιταλίας. Σημαντική είναι η συμμετοχή σε αυτές τις έρευνες της Ελληνίδας καθηγήτριας Αστροφυσικής Βίκυς Καλογερά του Πανεπιστημίου Northwestern.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 97% των συστημάτων έχει και πάλι συνδεθεί, λέει η CrowdStrike

Τech & Science / Το 97% των συστημάτων έχει και πάλι συνδεθεί, λέει η CrowdStrike

Την περασμένη Παρασκευή, μια αναβάθμιση λογισμικού της CrowdStrike για το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft προκάλεσε βλάβες σε πολλά συστήματα πληροφορικής παγκοσμίως, επηρεάζοντας από αεροδρόμια μέχρι νοσοκομεία.
LIFO NEWSROOM
Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Τech & Science / Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους
LIFO NEWSROOM