Αναθεωρεί ο επιστήμονας των πρώτων γενετικά τροποποιημένων μωρών: «Κινήθηκα πολύ γρήγορα»

Πρώτη δήλωση του επιστήμονα που παρουσίασε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά: Κινήθηκα πολύ γρήγορα Facebook Twitter
O He Jiankui -Φωτ.: Getty Images
0

Ο επιστήμονας που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολύκροτης υπόθεσης με τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά δήλωσε ότι κινήθηκε «πολύ γρήγορα», προωθώντας τη διαδικασία.

Ο He Jiankui προκάλεσε σοκ στον κόσμο της επιστήμης όταν ανακοίνωσε το 2018 ότι είχε επεξεργαστεί τα γονίδια των δίδυμων κοριτσιών, της Lulu και της Nana, πριν από τη γέννησή τους. Στη συνέχεια απολύθηκε από το πανεπιστήμιό του στη Σενζέν, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών και καταδικάστηκε ευρέως επειδή προχώρησε στην επικίνδυνη, ηθικά αμφιλεγόμενη και ιατρικά αδικαιολόγητη διαδικασία με ανεπαρκή συγκατάθεση από τις εμπλεκόμενες οικογένειες.

Μιλώντας στον Guardian, σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του μετά τη δημόσια επανεμφάνισή του πέρυσι, δήλωσε: «Σκέφτομαι εδώ και πολύ καιρό τι έχω κάνει στο παρελθόν. Για να το συνοψίσω σε μια πρόταση: Το έκανα πολύ γρήγορα».

«Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να το σκεφτώ» 

Ωστόσο, απέφυγε να εκφράσει τη λύπη του ή να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας ότι «χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να το σκεφτώ» και ότι «αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα».

Αρνήθηκε να διευκρινίσει τι πίστευε ότι έπρεπε να είχε γίνει πριν προχωρήσει στην επεξεργασία γονιδίων, αλλά δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σε μια ομιλία που έχει προγραμματίσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον επόμενο μήνα.

Σπούδασε φυσική στην Κίνα προτού μετακομίσει στις ΗΠΑ για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Rice και μεταδιδακτορικό στην αλληλουχία γονιδιώματος στο Πανεπιστήμιο Stanford. Επέστρεψε στην Κίνα το 2012 για να ασχοληθεί με την έρευνα γονιδιακής επεξεργασίας Crispr-Cas9, ξεκινώντας μια σειρά από επιχειρηματικά εγχειρήματα βιοτεχνολογίας.

Τα γονιδιακά επεξεργασμένα κύτταρα είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται σε κλινικές θεραπείες για ενήλικες. Όμως η γενετική τροποποίηση εμβρύων ήταν - και είναι - πολύ πιο αμφιλεγόμενη από ηθική άποψη, επειδή οι αλλαγές γίνονται σε κάθε κύτταρο του σώματος και μεταβιβάζονται στις επόμενες γενιές. Ορισμένοι αμφισβητούν το κατά πόσον ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε ποτέ να δικαιολογηθεί ιατρικά.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ