ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία- Ανακαλέστε άμεσα την παράνομη Navtex

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία- Ανακαλέστε άμεσα την παράνομη Navtex Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex, ενώ παράλληλα δόθηκε οδηγία για διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Σε ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι αυτή η παράνομη ενέργεια της Τουρκίας- η νέα Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis- αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης. «Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης», τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα «αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά», επισημαίνοντας ότι αυτή ουσιαστικά απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Πέρα από την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας, θα ενημερωθούν «σύμμαχοι και εταίροι για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά», τονίζει ακόμη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex, που παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis. Συγκεκριμένα, με αυτή παρατείνονται οι δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους και των συνοδευτικών του πλοίων έως τις 4 Νοεμβρίου, σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Η Ελλάδα απάντησε με αντι-Navtex. Στην ελληνική Navtex, που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ